Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Savjeti onima koji liječe Kur'anom

Savjeti onima koji liječe Kur'anom

Želim da spomenem neke od savjeta svojoj braći koji se bave liječenjem Kur'anom. Ovi savjeti nisu nikakvo moje pametovanje, nego samo podsticanje na neke stvari koje vode Allahovom zadovoljstvu i uspješnijem liječenju:

 

1) Ihlas – iskrenost u nijjetu, a on je uslov svakog dijela kojeg radimo.

2) Izučavanje znanja na polju šerijatske rukje. Nemoj samo misliti da je učenje ajeta i određenih dova napamet, dovoljno da se time baviš, ne, ona je više od toga. Potrebno je da se usvaršavaš o svijetu džina, vrstama, način ophođenja prema njima, zatim simptomi sihra, uroka, messa, prepoznavanje stanja, zatim znanje o određenim travama i čajevima koje se koriste tokom liječenja.

 

3) Ne umišljaj sebi kako je veliki broj izliječen kod tebe uz Allahovu pomoć. Ovo zna biti opasno.

 

4) Podari bolesniku njegovo pravo, sagledaj njegovo stanje i odakle je došao. Nažalost, pojedini liječnici Kur'anom kad im dođe neko ko je bolestan i došao izdaleka, prouče mu skraćenu rukju nekih 10-15 minuta i kažu hajde kući. Bolesnik, a posebno ako je opsjednut, može da se naljuti i razočara, možda mu je potrebno duže učenje i nemojte tek tako ljude bolesne da puštate kući dok ne utvrdite pravo stanje i ne obavite razgovor te posavjetujete ih na lijep način

 

5) Ako je za tebe težak slučaj, onda to kaži bolesniku i nemoj im lažne nade obećavati. Zna se desiti da osoba bolesna dođe kod liječnika i nakon rukje liječnik uvidi da je sihr težak i star te bolesniku dadne terapiju i kaže mu, nazovite me za recimo 15 dana. Međutim, korištenjem terapije, džini počnu da napadaju bolesnika dovodeći ga u teško stanje (ludosti) i kad porodica nazove liječnika da vide šta da rade ili da ga posjete, one ne odgovara na pozive i ne uzvraća na poruke. Ovo je krajnje drsko i neodgovorno. Ako nisi spreman prihvatiti slučaj, reci odmah: neću, ne mogu, strah me i sl., međutim prihvatiti i ostaviti porodicu u kojoj je težak bolesnik i koja ne zna ništa o džinima, na milost i nemilost njima, je stvarno neodgovorno.

 

6) Ne gledaj u novac kod bolesnika. Niko ne spori to pravo da naplatiš svoje usluge, ali boj se Allaha u naplaćivanju, nemoj da pretjeruješ i nemoj sebi da dozvoliš da se o tebi priča kako „masno“ naplaćuješ. Shvati da ljudi teško žive i shvati da je ljude natjerala muka i shvati da je liječenje Kur'anom čista da'va ljudima. Imaj razumijevanje prema onima koji su slabog imovinskog stanja. Žalosno je slušati da se naučena voda prodaje i po 50 eura, žalosno je slušati da se sklapaju neki talovi između muslimana koja prodaju maslinovo ulje i liječnika Kur'anom koji uslovljavju da se kod tog brata kupi ali po veoma visokoj cijeni. Bojte se Allaha, budte skromni pa će vam Allah iz Svog obilja dati.

 

7) Nemoj učiti rukju a ti si umoran ili si tek stigao sa posla.

 

9) Nemoj učiti rukju ako si ljut po nekom pitanju.

 

10) Napravi sebi raspored kad možeš da primaš bolesnike, nemoj u svako vrijeme da učiš rukju

 

11) Prije rukje, obavi prijatan razgovor sa bolesnikom, utješi ga i unesi u njegovo srce nadu za izliječenjem i da je lijek u Allahovim rukama.

 

12) Liječnik Kur'anom treba uvijek da je uredan i čist kao i mjesto na kojem liječi.

 

13) Nemoj od prve seanse da odmah zaključiš u nekim slučajevima o čemu se radi. Nemoj da žuriš, propiši terapiju pa možda tokom druge seanse budu simptomi jasniji.

 

14) Nemoj da tokom rukje koristiš često metode udaranja ili korištenje struje. Koliko je liječnika zbog neznanja, povrijedilo fizički bolesnike. Udaranje dolazi u teškim stanjima messa i to rade samo iskusni liječnici koji znaju gdje i kako udariti.

 

15) Dova i samo dova, što više dovi za bolesnika i njegovo zdravlje.

Piše: Saudin Cokoja

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top