Za djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Izgradi mostove saradnje sa ljudima!

MOSTOVI SARADNJE

Izgradi mostove saradnje s ljudima, pa ti „lađe neće potonuti“. U tuđim srcima posadi ljubav prema tebi. Uvijek budi prijateljski nastrojen i nastoj da stekneš njihovu naklonost. Ne dozvoli da izgubiš ijednog čovjeka, a u stanju si da ga pridobiješ.

UMIŠLJENOST

Nemoj da te šejtan navede da pomisliš da si najbolji od svih ljudi. Otarasi se umišljenosti. Kad razmišljaš o sebi i vidiš svoje pozitivne strane, nemoj pomisliti da si jedinstvena pojava u svome vremenu i među svojim savremenicima, to je šejtanova obmana. Na svijetu ima hiljade učenih, plemenitih, pametnih i genijalnih, stotine puta boljih i od mene i od tebe. Smanji malo samodopadljivost, pogni glavu i budi ponizan pred svojim Gospodarem i skroman prema ljudima. Ako si učen, ima dosta učenijih i s boljim odlikama; ako si vješt na peru, ima ih vještijih od tebe… vrati se u stvarnost i spusti se iz nebeskih visina.

LIJEP SPOMEN
Nakon nekog vremena neće te biti. Sjeti se da ćeš uskoro napustiti ovaj svijet i nastoj da imaš lijep odnos s ljudima, kako bi te po dobru spominjali nakon smrti i za te dove učili. S ovog svijeta otići ćeš samo sa svojim djelima. Stoga iza sebe ostavi lijep spomen i lijepo sjećanje. Nemoj nikome ništa loše učiniti, pa da to ostane tamna mrlja u registru tvojih dijela. Na svijetu si privremeno i otići ćeš kao što su otišli i oni prije tebe, da bi drugima bila pružena prilika. Na svome kratkome proputovanju čini dobro ljudima.

ZAVJERA

Mani se teorija zavjere i umišljanja da ti drugi nešto spletkare. Naime, ljudi ne razmišljaju o tebi i o meni, oni imaju svoje brige i preokupacije. Život je težak i ljude u potpunosti zaokuplja, pa nemoj misliti da drugi bdiju po svu noć snujući ti spletke ili planirajući kako da ti napakoste. Očisti svijest od takvih misli zbog kojih si uvjeren da si žrtva sudije, policajca, prijatelja, trgovca i cijelog društva. Živi spokojno i pouzdaj se u Allaha, dž.š., jer te bez Njegovog dopuštenja ništa ne može zadesiti.

NAFAKA

Niko ti neće uzeti nafaku. Jedini Allah daje nafaku i raspoređuje je ljudima, i niko ne može uzeti tuđu nafaku niti nadarenost. Zato ne zavidi nikome na onome što mu je dao Allah, dž.š., i ne boj se za svoju nadarenost, niko je ne može prisvojiti. Sve riznice su kod Uzvišenog Allaha, i ono što želiš traži od Allaha, jer u ljudskim rukama nisu ni šteta ni korist, niti smrt, život i proživljenje. Kloni se sebičnosti, uskogrudosti i gramzivosti. Mnogo je dobra i niko ga ne može uskratiti nikome!

Nastaviće se …

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Povezani članci