Za djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Budi skroman i prođi se umišljenosti

HVALJENJE PREDAKA

Ne pretjeruj u hvaljenju predaka i ponosu zbog svoga porijekla. Nemoj da ljudima postane neugodno kad stanes nizati vrline svojih predaka. Prođi se „davljenja“ drugih. Veličajući svoje pretke, posredno potcjenjuješ tuđe, a da toga nisi ni svjestan. Od kakve je koristi da stalno ponavljaš historiju tvoje porodice, svoje porijeklo i ugled? Pusti da djela govore. Napravi prostora i drugima. Neka i drugi govore istinu o tebi i tvojoj porodici. Budi skroman i prođi se umišljenosti, samodopadljivosti i zabluda.

ODIJEVANJE
Odijevaj se poput drugih i ne izdvajaj se posebnom nošnjom. Oblači se onako kako se oblače u tvome mjestu i tvojoj zemlji i gledaj da to bude u skladu sa sredstvima i običajima sredine u kojoj živiš. Nemoj se oblačiti kao nevoljnici, niti kaon obijesni. Budi čist, uredan i lijep. Ne privlači poglede ekstravagantnom odjećom, jer je to ludost i nepromišljenost. Budi umjeren i suzdržan i odijevaj se poput većine. Nema potrebe da privlačiš pažnju i da na sebe usmjeravaš poglede.

ŽIVOTNE POTEŠKOĆE
Život je težak, pa mu pristupi hrabro. „Čovjeka smo stvorili da se trudi“, veli Uzvišeni. Život nikome ne pruža da postigne željeno bez truda, napora i borbe. Teškoćama se suprostavi hrabro i odlučno, i nemoj misliti da će ti uspjeh i slava doći kao poklon. Svi velikani platili su svoju slavu svojim znojem, snom, spokojem, zdravljem, pa čak i krvlju i životima. Ne čudi se kad ti se ispriječe poteškoće, to je neminovno. Suoči se s njima strpljivo, uporno i ustrajno, i nadvladat ćeš ih.

I DRUGI SU PAMETNI
Poštuj tuđu pamet i ne pričaj ljudima čuda i bajke. Kad govoriš, poštuj tuđi razum i ne govori stvari u koje razum ne može povjerovati. Ne spominji čudesa koja nemaju nikakvog oslonca i potvrde. Nemoj sebe dovoditi u neugodnu situaciju spominjući neosnovane stvari jer ćeš omrznuti ljudima, i kod njih ćeš izgubiti ugled. Budi iskren, traži istinu i nastoj biti pravedan.

NAJVEĆE BLAGO
Strpljivost je najveće blago koje posjeduješ, pa ga čuvaj. To je jedna od najvećih blagodati koje su ti darovane. Stoga je se drži u svakoj prilici. Strpljivost je tvoje bogatstvo, tvoja riznica, tvoja ljepota, imetak i oružje. Budi strpljiv, pa ćeš postići žuđeno, teško će ti pasti lahko. Strpljenjem ćeš prevazići iskušenja i spasiti se od smutnje, poraziti zavidljivce i savladati dušmane. Jedina tajna onih koji su uspjeli i pobijedili jeste da su bili strpljivi. Najskupocijeniji recept na svijetu jeste: ‘Budi strpljiv, Allah je uz tebe!’

Nastaviće se …

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button