Islamske teme

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Budi „ovisnik“ o zikru

ŠTETNA LITERATURA
Izbjegavaj knjige koje sadrže nevjerničke i razvratne sadržaje. U bibliotekama imamo knjige koje idejno truju i razaraju, koje ruše vjeru i moralne vrijednosti. Čuvaj se takvih knjiga, a pazi i da ne dođu djeci do ruku! Djeca su tebi povjereni emanet. Očisti svoju biblioteku od takvih sadržaja, a oplemeni je čistim znanjem i blistavom kulturom.

PRITISCI
Oslobodi se pritisaka šetnjom i bavljenjem sportom. Ljekari preporučuju što više hodanja, i to je najljepši sport. Kreći se i hodaj, oslobodit ćeš se pritisaka i briga. Za šetnju je najpogodniji teren koji nije jednoličan, već ima i ravnih dionica i uspona. Nemoj izbjegavati hodanje, jer će možda doći dan kad nećeš moći hodati. Usput spominji svoga Gospodara i tako spoji tjelesno i duhovno zadovoljstvo. Oslobodi se od navike stalnog i dugotrajnog sjedenja, jer je ona usmjerena protiv tvoga zdravlja, radosti i rahatluka.

SPAVANJE
Noćno spavanje je blagodat koju ne trebaš propuštati. Spavanje noću je prirodno i odmara um i tijelo. Nemoj skraćivati vrijeme potrebno za spavanje bespotrebnim sijelom. Prođi se navike da spavaš danju a sijeliš noću, jer je to protivno životnim zakonitostima. Najljepše je noću rano otići na spavanje, kako bi se dan dočekao razdragane duše.

TESBIH
Pridruži se svemiru u tesbihu, slavljenju Uzvišenog Allaha. Svemir slavi svoga Gospodara i ti Ga slavi s njim. Nemoj da ptice i ribe više od tebe slave Gospodara. Trebaš biti „ovisnik“ o tesbihu i neprestano hvaliti Allaha i spominjati Ga, kako bi pronašao mir, spokoj i rahatluk. Onaj ko tesbih čini stalno je na sedždi Allahu, dž.š., i kad hoda i kad radi. On je plemenito biće koje je spoznalo značenje života. Koliko je samo lahko, koliko je slatko i lijepo hoditi zboreći: „Subhanallahi ve bihamdihi!“ („Slavljen i hvaljen neka je Allah!“)

IBADET
Ne zaboravljaj svoj udio u ibadetu. On je radost za dušu. Svaki užitak prestaje osim užitka ibadeta. Svaka slast okonča, osim slasti pokornosti, jer te jedino Uzvišeni Allah može učiniti sretnim. Ako Mu se pokoravaš i ibadet činiš, usrećit će te i učiniti zadovoljnim. Stoga Mu se što više približavaj , što više ga spominji i pokoran Mu budi, pa ćeš ući u dva Dženneta, dunjalučki i ahiretski. Predaj se ibadetu skrušeno, s ljubavlju i čežnjom. On je ključ svake pobjede, svakog dobra, blagoslova i milosti.
Nastaviće se …

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button