Za djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati: Budi originalan, a ne onaj koji druge oponaša!

KUPOVANJE GOTOVE HRANE

Domaća hrana je najukusnija, pa ne daji prednost onoj naručenoj. Domaća je spremljena u tvojoj kući uz punu pažnju, uz vođenje računa o čistoći i urednosti, dok to nikada ne znaš za onu koju odnekle naručiš.

POSJEĆIVANJE BOLNICA

Nastoj posjetiti bolesnika u bolnici barem jednom mjesečno, kako bi se prisjetio blagodati zdravlja u kojoj uživaš, a dobit ćeš i nagradu. Ako imaš kakvu korisnu knjigu, ponesi je bolesniku. Čini dovu za njega i ne zadržavaj se previše. Osokoli ga i podsjeti ga na nagradu za strpljenje u bolesti.

INOVIRANJE I OBNAVLJANJE

Inoviraj, ne oponašaj. Ne budi zarobljenik pogrešnih ideja. Samo Kur’an i Sunnet su neprikosnoveni. Proučavaj ljudske ideje i nastoj da izađeš s novim idejama, a ne da samo imitiraš druge. Nastoj da svoje obrazovanje i kulturno uzdizanje crpiš iz raznovrsnih izvora i da od svakoga uzmeš ono što je korisno.

PROUČAVANJE STVARNOSTI

Upoznaj životnu stvarnost. Svaki dan pročitaj novine ili pogledaj jednu informativnu emisiju kako bi bio u toku sa zbivanjima. Saznaj koje istaknute osobe imaju utjecaj u društvu u kojem živiš, kako bi znao šta se oko tebe događa. Ne budi stranac u svojoj sredini.

POLITIKA

Nemoj se potpuno uranjati u politička zbivanja. Trebaš biti u toku, ali je to zapetljana oblast, prevrtljiva i uvelike zasnovana na iskorištavanju i licemjerju. Rastereti se toga, posebno u ovome dobu koje se udaljilo od Poslanikovih uputa u vezi s politikom i u kojem je mnogo krivotvorenja.

ODVAŽNOST

Odvažnost je ključ otkrića i pronalazaka. Budi odvažan i upuštaj se u uspješne projekte, jer je hrabrost vrlo bitna. Iščekivanje i bojažljivost slute na neuspjeh. Osobina velikih jeste odvažno savladavanje poteškoća i prepreka. Strašljivima je uvijek mjesto pozadi.

NEFS KOJI NA ZLO NAGOVARA

Pokidaj spone nefsa koji na zlo poziva. Ne odazivaj mu se kad te navraća na loše, bori se protiv njega i oponiraj mu, jer ti je neprijatelj. Teško mu pada istina, godi mu zabluda. Voli zabavu i uživanje. Prinudi ga na istinu, obaveži ga da radi i da se trudi i ne prihvataj njegove uvjete.

PJENA NA BUJICI

Mnogo ljudi ne vrijedi čemu i sliči onoj pjeni koja se stvori na bujici nakon kiše. Mnogi nemaju znanja, nisu predani ibadetu, nemaju inteligencije niti kreativnosti. Trude se samo da udovolje svojim strastima, noću sijele, danju ne mare ni za šta. Stoga, nemoj da te pokoleba činjenica da su takvi mnogobrojni.

PRISJETI SE SMRTI

Podsjeti sebe sjećanjem na smrt. Čini to učeći Kur’anske ajete o smrti ili knjige koje govore o smrti i ahiretu. Razmišljaj o smrti i o onome što slijedi, o kaburu, polaganju računa, siratu, vaganju djela, Džennetu i Džehennemu. Onome ko zaboravi smrt srce ogrubi, i takav ustrajava u grijehu.

GUBITNIK

Gubitnik za svoj neuspjeh ima mnogo izgovora i opravdanja: „Ovaj posao mi ne odgovara“; „Nisam uložio svu svoju snagu“; „Imao sam posebne okolnosti…“ On uvijek daje loše argumente koji prikrivaju njegovu krivicu za neuspjeh i, pored svoje lijenosti i promašaja, hvali sebe.

SAMOĆA

Velikani vole samoću jer im omogućava da dobro planiraju svoja djela, steknu znanja i razmisle o argumentima za i protiv. Umovi su im na taj način zaštićeni od smetnji koje uzrokuje miješanje s ljudima: bistri su i nepomućeni i čine čuda. Glupaci i besposličari nikako ne vole osamu i biježe od nje, jer nemaju ni vrlina niti uspješnih djela. Njihov život svodi se na igru i zabavu, na razonodu i smijeh, pa im je omiljen stalan boravak među ljudima.

Nastaviće se …

Izvor: Mapa Puta

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button