Enterijer

Savjeti kako da olakšate peglanje

Olakšajte peglanje

Odjeća se najlakše pegla dok je još vlažna – ne stignete li je ispeglati odmah, možete je staviti u platnenu vrećicu pa u zamrzivač. Umjesto toga, možete je i prije peglanja lagano poprskati vodom iz bočice sa sprejem.

Svu odjeću razvrstajte i počnite peglati onu za koju je potrebna hladnija pegla. Pojačavajte temperaturu kad prelazite na vunu, pamuk i tek onda na platno za koje su potrebne visoke temperature. Odjeću peglajte dok je još lagano vlažna ili je navlažite.

Organizirajte peglanje – na jednoj strani neka vam visi još neispeglani veš. Na drugoj slažite već ispeglano u hrpe koje odmah možete slagati u ormar. Poseban prostor oslobodite za vješalice na koje stavite ispeglane košulje.

Peglanje košulja

Vanjski rub okovratnika neka bude okrenut prema vama. Najprije peglajte krivu stranu, a onda pravu, natežući okovratnik da bude ravan i napet. Peglajte s obje strane od vrha prema sredini.

Položite košulju tako da ramena i zavratak budu u ravnini pa pažljivo prepeglajte u jednom potezu. Presavijte rukav uzduž šava i pažljivo ispeglajte s obje strane. Ako ne želite ispeglani pregib, okrećite rukav. Rukave ćete najlakše ispeglati na posebnoj maloj dasci ili tako da u njih umetnete smotani peškir.

Izdužite košulju i u zamasima slijeva nadesno ispeglajte u cikcak liniji leđa košulje od ruba prema okovratniku i natrag. Ispeglajte lijevu pa desnu prednju stranu na isti način, pazeći da vrhom pegle ne napravite nabore na već ispeglanim rukavima.

Dodatni savjeti

Prvi i osnovni savjet – nastojte da se ne nakupi previše veša jer tada peglanju nikad kraja.

Ne ulijevajte vodu iz slavine u peglu, jer je puna kamenca. Nakon peglanja običnom vodom ostaju bijele mrlje na odjeći.

Ne dopustite da osušeni veš dugo stoji u korpi. Što prije ga izvadite i izravnajte, posebno na šavovima.

Kad prilikom peglanja primijetite da je na vešu ostala masna mrlja, prekrijte je dječjim puderom i pređite po tom mjestu toplom peglom, ali bez pare.

Žutu mrlju od prevruće pegle uklonit ćete snijegom od jednog bjelanjka. Snijeg razmažite po mrlji i ostavite ga da stoji nekoliko minuta pa isperite.

Ako je žutilo uporno, pripremite jaku otopinu boraksa i vode. Čistu krpu namočite u tu otopinu i njome prebrišite tragove od pegle. Dobro navlažite oštećeni dio, a nakon toga ga osušite umjereno toplom peglom.

Okrugli stolnjaci i podmetači peglaju se od sredine prema rubovima pazeći na smjer niti tkanine.

Svježe ispeglani veš ili košulje ostavite da se ohlade pa ih tek onda obucite. Topli veš se vrlo brzo izgužva.

Ako vlažite veš prije peglanja, onda ga prije peglanja stavite u plastičnu vreću i ostavite nekoliko sati. Bit će jednolično vlažno.

Na dasku za peglanje, ispod navlake, stavite alumininijsku foliju – tako ćete prepoloviti vrijeme peglanja, jer folija zadržava toplinu te se tako tkanina pegla s obje strane.

Kad peglate izvezene predmete uvijek ih okrenite na poleđinu i prekrijte debelim peškirom. Tek tada peglajte.

Tamne tkanine peglajte s naličja da izbjegnete sjaj materijala.

Osjetljivu tkaninu najbolje je peglati ispod svilenog papira.

Pantalone peglajte s unutarnje strane. Započnite s gornjim rubom, a zatim pređite na džepove pa na dio oko zatvarača. Nastavite prema dolje.

enterijer.ba

Povezani članci

Back to top button