Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Savjeti iz narodne medicine za liječenje: Glavobolja i za njegu i zaštitu kose

Savjeti iz narodne medicine za liječenje: Glavobolja i za njegu i zaštitu kose

Neka ti je uvijek na umu i narodna medicina  ( I dio)

Glavobolja

Prerparati od ulja – mogu se spravljati preparati od  tečnih ulja. Tako se mogu napraviti masti od ulja sljedećih biljaka: bosiljka, lavande ili ruzmarina. Ulja se naliju u staklne boce i nekoliko  puta se inhaliraju (udišu) njihova isparenja.

Masti – mast (krema) od nane; u meksičkoj narodnoj medicini glavobolja se liječi tako što se kuhanjem svježe nane pripravi mast i time se mažu čelo ili bolna mjesta na glavi.

Grožđice za glavobolju – koriste se kada boli jedna polovica glave; to često uzrokuje probleme sa vidom. Tada se savjetuje konzumiranje veće količine grožđica.

Biljke za njegu i zaštitu kose

Kna – koristi se za bojenje (farbanje) kose. Pored toga, ona spriječava opadanje kose, dezinfikuje kožu na glavi (neutrališe bakterije), spriječava pucanje kose i štiti od pretjerane masnoće.

Ruzmarin – koristi se kao lijek za vanjski omotač kose. Uzmu se dvije kašike ruzmarinani stave u šolju vrele vode, ostavi se petnaest minuta, a zatim koristi za namakanje kose uz masiranje tjemena.

Čaj za prikrivanje sijedih vlasi – čaj se priprema na sljedeći način: uzme se izuzetno vrela voda i u njoj se rastopi velika kašika kuinjske soli. Ova se mješavina koristi za mazanje kose od korijena prema vrhovima ili za mazanje pramenova kose koju želimo obojiti. Treba paziti da ova otopina stoji na kosi 45 minuta, a zatim se kosa opere običnom vodom.

Limunov sok – pogodan je za masnu kosu, a posebno dobro čisti kožu od nakupina masnoća, kao i nakupina oko same kose. Pored ovoga, ima izuzetno jako djelovanje kao sredstvo koje spriječava da se masnoće nakupljaju u kosi i da se na koži stvaraju masne naslage. Limunov sok vraća prirodnu boju i sjaj kosi, a otklanja ni pjegr na koži (licu). Na kožu se nanosi blago, u umjerenim količinama, ostavi se nekoliko minuta da se osuši, a zatim se lice opere običnom vodom.

Izvor: Bolesti i lijek

Autor: dr. Abdulbasit Muhammed es-Sejjid; prijevod sa arapskog: prof. Amir Mehić

Za Akos.ba priredila: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top