Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Savjet studentima: Život je mnogo više od onoga što naučite u školi

Savjet studentima: Život je mnogo više od onoga što naučite u školi

Nakon položene četiri godine fakulteta, mislim da sam mnogo toga naučio

Barem se nadam, jer studiranje nije bilo jeftino.

Mnogo sam se okoristio od predavanja kojima sam prisustvovao na univerzitetu. Istovremeno, mislim da sam naučio mnoge vrijedne lekcije iz stvari koje sam proživio van zidova učionice. Čak mi se čini da sam mnogo više naučio van škole, nego unutar nje. Pa koje su to neke stvari koje sam naučio? Nabrojat ću ih samo nekoliko.

Život je mnogo više od onoga što se može naučiti u školskim knjigama. Kako kažu, teorija je jedno, a praksa drugo. Tek nakon završetka školovanja, započinje pravi život. Pitanje je koliko smo spremni ili nespremni za izazove koji nas očekuju?

Svaki čovjek je posebna individua. Jedan isti problem se može manifestovati na različite načine u životima različitih ljudi. Teško je pronaći jedno rješenje koje je prikladno za sve situacije, jer mnoga pitanja nemaju lake odgovore. Stoga je potrebno voditi računa o talentima i sposobnostima koje nam je Uzvišeni podario, te cijeniti doprinos koji čine drugi ljudi.

Uvijek postoji nada. Čak i u najtamnijim trenucima, postoji zrno nade. Čovjekova prošlost ne određuje njegovu budućnost i sudbinu. Uvijek postoji prilika za pokajanjem i popravkom, dodatnim ispitnim rokom. Uvijek postoji prilika da budemo bolji.

Više nisam dijete. Ovu lekciju sam kasno naučio. Trebao sam je naučiti još u pubertetu, ali kako kažu, bolje ikad nego nikad. Ja sam odrastao čovjek, što znači odgovoran za ono što govorim, radim, mislim o sebi i drugima (ljudskim bićima i drugim stvorenjima).

To su neke stvari koje sam naučio tokom studiranja. Da li su me one učinile boljom osobom? Nadam se da jesu.
U suprotnom, nisam ništa naučio.

Autor: Aiman Azlan

Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top