Vijesti iz svijeta

Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” o glasanju u UN-u

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.“ (univerzalna deklaracija o ljudskim pravima)

Nijedno ubistvo nedužnog čovjeka, nijedan zločin, nepravda i nasilje nad drugim, bez obzira ko ga je počinio, nema opravdanja.

Ako izgubimo ljudskost i pravičnost, izgubili smo sve!

Ako osuđujemo užasne napade na civile u Izraelu od strane Hamasa, onda trebamo bezuslovno osuditi i stravično ubijanje civila u Gazi od strane izraelske vojske. I obrnuto.

Jednostranost, prešućivanje konteksta, pravdanje mržnje i zločina, toleriranje nepravde i nasilja, ne može ponuditi rješenje. Nigdje i nikada. Dugoročan MIR je moguć samo u pravednom društvu.

Kao Savez, koji je između ostalog, posvećen kulturi sjećanja, iz iskustva naših članova i članica iz prve ruke znamo kakve posljedice rat i humanitarne katastrofe ostavljaju na civile. Sa sjećanjima na opsadu Sarajeva i etnička čišćenja širom Bosne i Hercegovine, kada se suočimo sa sličnim dešavanjima u svijetu, duboko osjećamo i razumijemo te bolne trenutke, i veoma dobro znamo prepoznati i nazvati stvari pravim imenom. I nama je tada rečeno: “Nikad više!”, ali to se nažalost opet ponavlja.

Kao građani i građanke Republike Austrije smatramo glasanje austrijske vanjske politike protiv primirja, zaštite civila i poštivanja zakonskih i humanitarnih obaveza u Gazi lošom porukom čovječanstvu, te veoma štetnim za zajedništvo u austrijskom društvu i pozicioniranje države Austrije u internacionalnom kontekstu.

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”

Povezani članci

Back to top button