Kolumne i intervjuiU Fokusu

Saudin Cokoja: „Nemojmo zaboraviti Allaha, i jedni druge nakon Bajrama“

U bajramskom intervjuu za portal Akos.ba, sa Saudinom Cokojom, predavačem, piscem i profesorom vjeronauke iz Gornjeg Vakufa, smo razgovarali o proteklim ramazanskim danima, kako ustrajati u dobrim djelima nakon Bajrama, te ljepotama i radostima Bajrama.

Razgovarao: Nedim Botić

Iza nas je mjesec ramazan. Kako ste ga proveli?

Mjesec ramazan, jedinstvena je prilika za svakog griješnika (a svi smo griješnici), da popravi svoj status kod Uzvišenog Allaha. Godišnja, a za neke i životna prilika, da svojom predanošću i svojim ibadetom, steknemo  Allahovo zadovoljstvo i Njegov oprost. Upravo zbog toga, zbog uzvišenih ciljeva mjeseca ramazana, insan se trudi, da svaki trenutak provede u pokornosti Allahu, dž.š. Tako da je mjesec ramazan protekao u nadi, da mi Uzvišeni primi moje ibadete, prije svega post, namaz, učenja Kur’ana, sadaku i da Bajram dočekam onako, kako je to u hadisu obećao nam Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Šta savjetovati onima koji su zauzeti, bolesni, ili na drugi način bili spriječeni da se posvete više ibadetu u ramazanu?

Uzvišeni Allah ne opterećuje nikoga iznad njegovih mogućnosti, to je kur’ansko pravilo za olakšani život vjernika u svakom pogledu, pa i u onom ibadetskom.  Oni koji su možda na poslu, rade treću smjenu, ako ništa, neka tokom rada  slave Allaha, veličaju i hvale, neka od njega traže oprosta, a sve se to može postići učenjem raznih zikrova, kao što su riječi: subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber, estagfirullah, subhanallahu ve bi hamdihi i drugi zikrovi. U pauzama, ako može, nek se skloni i uputi Allahu dovu za oprost grijeha, za svoju porodicu, zdravlje i bereket. Može to uraditi stojeći, bitan je nijjet i Allahovo zadovoljstvo.

Isto tako bolesni, neka Allah veličaju onako, kako i  koliko su u mogućnosti. Allah se može veličati i ležeći. Dakle, nije sam noćni namaz, rezervisan za noć Kadra, nego veličanje Allaha i na druge načine, kao što su zikrovi, dove i učenje Kur’ana, traje i tokom ramazana, a i nakon Bajrama.

Možda zbog njihovog stanja, zauzetosti i bolesti, Allah primi prije dove i pokajanja od tih ljudi nego od nas, koji ćemo možda čitavu noć bez problema provesti u ibadetu. Zapamtimo, onaj koji bude radio, da zaradi sebi i svojoj porodici i to je veliko djelo u ramazanu. On na taj način, stoji pred Allahom, hvaleći Ga i veličajući, i Allah će njegov trud primiti, kao i njegove skromne dove.

Šta poslije ramazana?

Pa ramazan i jeste prilika, da svaki musliman ustvari pokaže, koliko iskreno vjeruje u Allaha, koliko Ga se boji i iskreno obožava. Ramazan je ustvari, samo jedan pripremni teren, za polaganje pravog ispita. Pravi ispit, u kojem ćemo pokazati, koliko je ramazana utjecao na stanje naših duša, jeste poslije bajrama. Tada ćemo vidjeti, da li je ljubav prema namazu, džamiji, Kur’anu i sadaki, ostala i ojačala u nama. Nažalost, kao što je poznato, većina muslimana, nakon ramazana, vraća se na predramazanske postavke. Kažem, sve je do svijesti pojedinca, kako je i na koji način shvatio svoj odnos prema Allahu. Neko misli da je to dovoljno samo za ramazan, neko od džume do džume, neki samo od Bajrama do Bajrama.

Ja kažem, da u svakom od njih ima dobra, samo to dobro treba u njima probuditi. Kad su u pitanju savjeti, prije svega, muslimani bi trebali malo više čitati i istraživati, čisto da napoje i smire svoje duše, jer čitanjem čovjek sebe može uzdići na visoke stepene. Dalje, nastaviti se družiti sa onim ljudima, koji inače redovno praktikuju vjeru (namaz), jer lijepo društvo je nešto najbolje, nakon lijepog ramazana. Ono što nama fali, jeste da slabo razmišljamo o svojim postupcima, bilo lošim ili dobrim. Kada bi svako od nas, analizirao svoje stanje u ramazanu, sigurno bi poslije ramazana, ostao ustrajan u činjenju ibadeta ili čak bio još bolji. Dakle, fali nam čitanja, lijepog društva i samokritike i kontrole, posebno one duhovne.

Možete li sa nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koja  vas posebno veže za ramazan?

Pa ima mnogo toga, zaista, jer svaki ramazan uvijek donese nešto lijepo. Evo, ovom prilikom spomenuo bih sedam ramazana, koje sam proveo u gradu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u Medini. Zaista, nešto neopisivo i očaravajuće. Iftari, teravije i noćni namazi u Poslanikovoj džamiji, samo nekoliko metara od njegovog časnog mezara, je nešto posebno. Kao student u Medini, često me je znala „opucati“ nostalgija za našom šeher Bosnom. Pa bih napravi kafu i nakon iftara, otišao bih do Uhuda a onda bi se popni na poznato Brdo strijelaca,  i u dubokoj tišini, u noći čije je nebo prekriveno zvijezdama, otisni bi se u svoju Bosnu, sjećajući se naših iftara, kandilja i somuna.

Kako ste Vi i Vaša porodica dočekali Bajram?

Ramazan, za mene i moju porodicu je peto godišnje doba, samo najljepše i koje se iščekuje sa velikim nestrpljenjem. Nažalost, veoma brzo i prođe, jer kako kažu, sve što je lijepo, kratko i traje. Pošto je ramazan mjesec ibadeta a ujedno i mjesec Allahove milosti, gledali smo i trudili se, da ovaj mjesec provedemo u pokornosti Allahu dž.š., dakle kroz propisane i naređene ibadete, kao što su post i namaz, te kroz određene nafile a sve sa ciljem postizanja Allahovog oprosta i  milosti. Svakako, osim klasičnih ibadeta, insan treba da bude i što više društveno koristan, kao što je pomaganje svojih roditelja, rodbine, komšija, nemoćnih i siromašnih.  Ovaj ramazan, Allah me je počastio i time, što je moja kćerka Sumejja (15 godina), odlučila da stavi krunu na svoju glavu, odnosno odlučila je da nosi hidžab.

Bajram smo dočekali sa ubjeđenjem, da nam je Allah ukazao Svoju milost po završetku ramazana, jer mislim da je to najveća radost za jednog vjernika i glavna odlika bajramovanja. Svakako, imajući u vidu, da ćemo kroz Bajram, radosni i rasterećeni od od grijeha, posjetiti svoje najmilije, roditelje obradovati i zagrliti, komšije obići, siromašnih se sjetiti (što sme trebali uraditi pred sami bajram, putem sadekatu-l-fitra), svakom lijepu riječ  uputiti, onda kao vjernici, slobodno možemo kazati, da je to zaista blagdan radosti, prijateljstva, darivanja i zbližavanja. U takvom duhu i ambijentu, ja i moja porodica, dočekali smo i proveli bajram.

Bajramski dani dolaze kao svojevrsna nagrada za sva odricanja tokom ramazana. Koje su to poruke Bajrama?

Poruke bajrama su zaista mnogobrojne, neke sam već spomenuo u prethodnom odgovoru. Dakle, radost i nada, da nam je Allah oprostio naše grijehe i primio naše ibadete. Kad sa takvom nadom dočekate Bajram, zaista se imate čemu radovati. Često kažem, da mi je zaista žao naših muslimana, koji nažalost ne isposte niti jedan dan, koji ne obave niti jednu sedždu tokom ramazana, jer uskratiti sebi takve blagdati je nepravda prema samom sebi, i na  kraju dočekati Bajram u takvom stanju, za mene je veliki duhovni gubitak.

Poruka Bajrama je i jačanje rodbinskih, komšijskih i prijateljskih veza, jer zaista bajramske posjete, odišu posebnom ljubavlju. Sama činjenica, da nekom dođete u posjetu, lijepo obučeni, nasmijani, sa bajramskim čestitkama, dovoljno govori, koliko Bajram u sebi nosi ljubavi i pažnje. Upravo zbog toga, da bi ojačali naše veze, trebali bi nastaviti „bajramovati“ i nakon Bajrama, da se više posjećujemo uživo, neko putem društvenih mreža ili mobitela.

Djeca i dječije radosti, poseban su bajramski doživljaj. Imam osjećaj, da oni Bajram doživljavaju kao svoj drugi rođendan.  Neobična je ljubav roditeljska u danima Bajrama, jer svaki roditelj sa posebnom pažnjom, gleda da dijete obuče najljepše, da mu kupi poseban poklon. Zato, bilo bi dobro, da roditelji bajramsku ljubav, prenesu na svoju djecu i nakon Bajrama. Da ih često obraduju, da prema njima budu milostivi, obazrivi, da među njima bude prava bajramska komunikacija.

Bajramska poruka našim čitaocima?

Da se uvažavaju, da paze na prijateljske, rodbinske i komšijske odnose. Da budu pokorni svojim roditeljima ako su živi, a da mole za njih ako su mrtvi. Da se posvete svojim najboljim prijateljima, djeci i njihovom zdravom odgoju. Da vole svoju vjeru i domovinum, a da poštuju svakoga , kome je ova domovina u srcu. Da nam idući Bajram ako Bog da, bude  još ljepši i radosniji. Posebna poruka za omladinu: „Čuvajte svoju čast, stid i obraz, obrazujte se, jer je u znanju i čestitosti, jedini nam izlaz ka uspjehu.“

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button