Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Šarena buranija bez zaprške

Šarena buranija bez zaprške

Pripremila: Emina Oknović-Čivić

Potrebno (za 4-5 osoba):

1 kg boranije (količinu reducirati ako je manji broj članova porodice)

3-4 mrkve

1 pastrnak (ili korijen peršuna)

1 veća glavica luka

2-3 čehna bijelog luka

2 krompira

polovina žute i polovina crvene paprike

2 paradajza

peršun

Priprema:

Buraniju očistite i isjecite na željene komade.

Obarite je i ocjedite.

Vratite ponovo na vatru, pa zalijte ključalom vodom te dodajte luk, bijeli luk (zdrobljen), paprike isječene na kockice, krompir na četvrtine, te mrkvu i pastrnak.

Kada je već kuhano, posolite po želji.

Izvadite krompir iz kuhanja u posebnu posudu sa malo vode od kuhanja, te ga štapnim mikserom pasirajte u kašu.

Paradajze stavite u ključalu vodu jednu minutu i izvadite, te ogulite i sitno isjeckajte.

Dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja, peršun i pasirani krompir, te sve zajedno vratite ponovo u buraniju.

Dodatno prokuhajte par minuta. To će pogušćati smjesu.

akos.ba i dobrekalorije.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top