Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Sarajevske ljepotice: Careva i Begova džamija

Sarajevske ljepotice: Careva i Begova džamija

Vakuf Isa-bega Ishakovića

Careva džamija izgrađena je 1462. godine iz sredstava koje je obezbijedio osnivač Sarajeva, Isa-beg Ishaković. Ova džamija ujedno je i jedna od najstarijih izgrađenih džamija na području Sarajeva i okoline. Zapaljena je 1480. godine od strane Vuka Grgurovića uslijed njegovog pohoda na Sarajevo. Nakon ovog nemilog događaja uslijedilo je  njeno obnavljanje, a postoji nekoliko različitih verzija koje govore o načinu njenog obnavljanja. Ono što je posebno značajno istaći je da od 1566. godine Careva džamija nakon više obnavljanja dobija konačan izgled, koji je u velikoj mjeri zadržala do danas. Tokom historije džamija i pomoćni objekti više puta su obnavljani i dograđivani, a prije nekoliko godina osposobljen je i hamam u skolopu ove džamije.

Vakuf Gazi Husrev-bega

Gazi Husrevbegova džamija po mnogima je bila jedna od njaljepših džamija koja je izgrađena u 16. stoljeću. Adžem Esir Ali, Perzijanac iz Tabriza, jedan od najpoznatijih i najznačajnijih graditelja bio je zadužen za to da ova džamija bude jedan od najljepših objekata tog vremena. Džamija je izgrađena od strane vakifa Gazi Husrev-bega, koji je kao i Isa-beg Ishaković osim džamije podigao još niz značajnih objekata u našem glavnom gradu. Zanimljivo je da ova džamija na svom ulazu ima i natpis u kojem se govori o ovoj džamiji kao o stjecištu dobročinitelja:

 

» Džamiju dobrih ljudi Husrev-beg podiže

        U ime Boga (kao) dom onih koji ničice padaju.

        On je utamanitelj neprijatelja, pomagač boraca za vjeru,

        Širitelj dobročinstva, pomagač pobožnih.

        Bog nam nadahnu njen kronostih:

        (Ovo je) stjecište dobročinitelja, dom zahvalnih Bogu «.

Osim što ove dvije sarajevske ljepotice privlače pažnju mnogobrojnih muslimana koji dolaze u posjetu Sarajevu, veoma često inspirisani njihovom historijom posjećuju je kršćani i jevreji koji na trenutak imaju priliku barem na trenutak doživjeti orijentalno Sarajevo.

Za Akos.ba priredio: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top