Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Sarajevo Unlimited: Reforma obrazovnog sistema osnova za razvoj ljudskih resursa

Sarajevo Unlimited: Reforma obrazovnog sistema osnova za razvoj ljudskih resursa

Sarajevo Unlimited

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić otvorio je danas Sarajevo Unlimited – NR Kina-CEEC, konferenciju “Inovacija i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru zemalja članica inicijative 16+1”, poručivši da su konkurentnost, originalnost i inovativnost ključ za postizanje uspjeha, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je naglasio da je reforma obrazovnog sistema osnova za razvoj ljudskih resursa, jer samo obrazovana radna snaga može primijeniti nove tehnologije.

Podsjetio je da je prije godinu dana, na šestom Samitu premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine u Budimpešti, u obraćanju najavio da će Sarajevo biti domaćin treće Konferencije u oblasti inovacija koja će se održati u sklopu 16+1 Regionalnog foruma inovacija.

“Živimo u vremenu u kojem su neophodni kontinuirani i maksimalni napori u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti, nastavak fiskalnih i institucionalnih reformi, dalje unapređenje poslovnog ambijenta bez postojanja bilo kakvih nepotrebnih barijera, stvaranje realnih administrativnih i finansijskih pretpostavki za nastanak, rast i razvoj malih i srednjih preduzeća kao bitnog temelja za održivi razvoj. Ali, nema rasta i razvoja bez simbioze nekoliko ključnih faktora: prvi je postojanje i planska upotreba prirodnih potencijala, drugi su adekvatni ljudski resursi sa potrebnim znanjima, vještinama i kompetencijama, a to znači razvoj nauke, istraživanja i inovacije i treći faktor su investicije domaće i strane”, rekao je Zvizdić u obraćanju prisutnima.

Istovremeno, nastavio je, evropske integracije BiH će kao rezultat imati pristupanje velikom i zahtjevnom tržištu sa razvijenim i jasnim institucionalnim sistemom i pravilima.

“Zbog toga moramo vrijedno i uporno nastaviti raditi i djelovati u nekoliko pravaca. Planski, dakle projektno, uz naravno, sve potrebne mjere zaštite i očuvanja, smanjiti postojeću disproporciju između prirodnih potencijala sa kojima raspolažemo i stepena njihove stvarne iskorištenosti. Pravovremeno prepoznavati potrebe privrede i tržišta i povećati stepen saradnje privatnog i javnog partnerstva. Povećati konkurentnost ekonomije i domaćih proizvoda, ne samo da bi domaće kupovali nego i izvozili”, istakao je Zvizdić.

Također, prema njegovim riječima, unaprijediti obrazovanje kao osnovu konkurentnosti društva i ekonomije
i konačno, jačati ekonomski sistem koji podržava inovativnost, istraživanje i savremene tehnologije.

“To znači da su konkurentnost, originalnost i inovativnost ključ za postizanje uspjeha, a reforma obrazovnog sistema osnova za razvoj ljudskih resursa, jer samo obrazovana radna snaga može primijeniti nove tehnologije”, kazao je Zvizdić.

Istakao je da je svjestan da je sadašnje izdvajanje u nauku, inovatorstvo i obrazovanje u cijelom regionu jako skromno.

“Neophodno je da u narednom periodu podstaknemo povećanje sredstva za ove oblasti koje su pravi generatori i razvoja, i otvaranja radnih mjesta za mlade ljude. Upravo je Unlimeted platforma pružila priliku mladim i talentovanim osobama – kojima naša država nesumnjivo obiluje – i dala im mogućnost i pružila perspektivu da rade i da svoja kreativna rješenja, svoju sudbinu, svoj posao i svoj život vežu za Bosnu i Hercegovinu. Dakle, mi moramo kroz sistem društvene vrijednosti prepoznavati inovativne perspektivne mlade ljude i vrjednovati njihov rad kako bismo ih učinili konkurentnim i sposobnim za nove velike uspjehe. Inovacije pokreću ekonomski rast”, rekao je Zvizdić.

Zbog toga je, poručio je, ovaj forum važna spona u jačanju saradnje u oblasti tehnologije, nauke i poduzetništva između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Siguran je da će u kontekstu posvećenosti regionalnoj i međunarodnoj saradnji, ovaj Sarajevo Forum postati jedan od direktnih sudionika i kreatora zajedničkih projekata koji će za rezultat imati ekonomski rast koji će kroz inovaciju, tehnologiju i poduzetništvo podstaknuti mreže znanja i odnosa sa velikom poslovnom zajednicom.

Zvizdić je sa prisutnima podijelio i informaciju da su na izložbi inovatora u NR Kini, koja je održana u septembru, bosanskohercegovački inovatori ostvarili zapažen uspjeh i osvojili veliki broj zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja.
Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH, rekao je u obraćanju da je u cilju uspostavljanja jačeg mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ovaj forum nastao na ideji promocije pozitivnih priča od strane inovatora, studenata, srednjoškolaca, korporacija, poduzetnika, institucija i velikog broja malih i velikih preduzeća.

“Ono što mene čično raduje je da se ovom konferencijom poseban akcenat stavlja na inovativnost mlađe populacije, školaraca kao i dosta kreativnih i produktivnih ljudi. Sama ideja je nastala na sveprisutnom problemu u regiji – odlasku mladih u evropske zemlje, kao posljedica najvećeg stepena nezaposlenosti mladih, a to je da oni dobiju prostor za stvaranje i rast u vlastitoj zemlji, a ne samo da budu pasivni korisnici tehnologije i promatrači svjetskog napretka”, rekao je Jusko.

Smatra da je dugoročna korist od ove konferencije priključivanje BiH i Balkana svjetskim tehnološkim trendovima, pomak u razvoju naučnih i tehnoloških parkova kao i nastavak saradnje sa učesnicama konferencije u ovim oblastima te povećanje zaposlenosti mladih u regiji.

Nenad Popović, ministar inovacija i tehnologije Republike Srbije, kazao je da su svi zajedno u borbi za dodatnu vrijednost naših gradova.

Pozvao je na formiranje jedinstvenog inovacionog centra. Pozdravio je današnje potpisivanje Deklaracije za jačanje zajedničkog prostora za inovacije.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik ministra nauke i tehnologije NR Kine Zhang Jianguo. Izrazio je nadu da će nastaviti ovu saradnju 16+1 kako bi uspjeli u daljnjem razvoju.

“Nadam se da će ovaj sastanak donijeti dobre diskusije između Kine i istočne i centralne Evrope”, rekao je Jianguo.

Danas će biti upriličena i ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i memoranduma o razumijevanju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top