Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Sarajevo: Počela realizacija edukacije o pisanju projekata po standardima EU

Sarajevo: Počela realizacija edukacije o pisanju projekata po standardima EU

U organizaciji Udruženja Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS Sarajevo i Udruženja Svitanje proteklog vikenda je započela realizacija trodnevnog seminara na temu „Pisanje projekata po standardima Evropske unije“.

Projekat edukacije polaznika o projekt menadžementu finansijski je podržan od strane Općine Centar Sarajevo, a prva dva modula su održana 9. i 10.12.2017. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje u Općini Centar. Prije početka edukacije, prisutnima se obratio predsjednik AKOS-a dr. hfz. Dževad Hrvačić koji polaznicima poželio dobrodošlicu i poželio uspješan rad.

Predavač je interaktivnim predavanjima animirao 34 učesnika seminara koji su, iako im je ovaj seminar prvi susret sa projekt menadžmentom, izrazili želju za aktivnijim izučavanjem ove oblasti u budućnosti. Kako je ciljna grupa polaznika seminara bila uzrasta od 17 do 26 godina, polaznici seminara su većinom studenti, i to različitih fakulteta: Elektrotehničkog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Fakulteta islamskih nauka, Pedagoškog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.

Učesnici su naveli da je seminar jedinstvena prilika da se mladi ambiciozni i kreativni ljudi okupe, međusobno upoznaju i razmijene ideje i iskustva.
Pored upoznavanja sa projektnom terminologijom učesnici će u okviru seminara napisati vlastiti projekat, što će predstavljati svojevrsnu krunu edukacije.

Na prvom susretu, u subotu 9.12.2017. godine fokus je bio na upoznavanju sa pojmom projekt menadžmenta i značajem primjene projekt menadžmenta u svakodnevnom poslu i radu. Nakon toga učesnici su se podijelili u grupe i pristupili pisanju vlastitog projekta, uz pomoć predavača.

Na drugom susretu, u nedjelju 10.12.2017. učesnici su nastavili sa pisanjem projekta i popunjavanjem logičkog radnog okvira, nakon čega je svaka grupa prezentovala svoj projekat, ideje i zamisli, te je upoznala kolege sa problemom na čijem rješenju radi.

Treći susret će se održati 24.12.2017. godine, a u međuvremenu će svi učesnici kompletirati projekat koji su započeli raditi, a koji će predavač pregledati i na osnovu kojeg će grupe dobiti sugestije i komentare o svom dosadašnjem radu. Svi učesnici koji napišu projekat koji zadovolji određene kriterije će dobiti certifikat o uspješno završenom seminaru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top