Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Mostar: Počeo ciklus predavanja ‘Islam i Bošnjaci u perspektivi’

Mostar: Počeo ciklus predavanja ‘Islam i Bošnjaci u perspektivi’

U Studentskom hotelu u Mostaru proteklog vikenda počeo je ciklus predavanja „Islam i Bošnjaci u perspektivi“, kojeg zajednički organiziraju Info servis Medžlisa Islamske zajednice Mostar i B.Z.K. „Preporod“ u Mostaru, a jedan od prvih predavača bio je Mursel Filip Begović, glavni i odgovorni urednik sedmičnog časopisa Stav.

Pojašnjavajući ciljeve ciklusa predavanja, rukovodilac Info servisa za mlade Arnel Demirović kazao je kako im je želja kontekstualizirati smjernice djelovanja na prostorima BiH i Evrope propitujući odnos Bošnjaka prema islamu i njegovom praktikovanju.

– U tom suodnosu namjeravamo apostrofirati i historijske fakte kroz koje su prolazili Bošnjaci i islam – rekao je Demirović, dodavši kako je izuzetno zadovoljan odazivom građana.

Begović je na tribini ilustrirao mogućnosti primjene teorijskog znanja u različitim društveno političkim kontekstima kroz koje je prolazio, od nacionalnog i vjerskog otrežnjenja do zaštite i afirmacije najznačajnijih vrijednosti bošnjačkog naroda.

Na vrlo ilustrativan način, na temelju vlastitog iskustva, označio je smjernice i puteve traženje sebe kao osobe i sebe kao jedinke unutar svog naroda.

– Ja sam sebe pronašao u džamiji – istakao je Begović.

Prema najavama organizatora, naredno predavanje, koje je zakazano za 15. decembra, održat će dr. hafiz Mevludin ef. Dizdarević, imam u El-Ensar džamiji u Zenici, dok će dr. hafiz Elvir Duranović, naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju, biti predavač 22. decembra

ins

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top