Književni kutakKultura i tradicija

Sarajevo: Održana promocija knjiga I i II Genocidna namjera – Bratunac 1992. autora Ramiza Salkića

Promocija knjiga I i II Genocidna namjera - Bratunac 1992. autora Ramiza Salkića održana je u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu. 

Riječ je o knjigama koje su dio šireg projekta prikaza i dokumentovanja genocidne namjere nad Bošnjacima Bratunca 1992. godine, a koje obrađuju dešavanja iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u naseljima Hranča, Repovac i Borkovac i naselju Glogova.

Za ova dva izdanja knjige Genocidna namjera – Bratunac 1992. govorilo je više od 50 sagovornika koji su preživjeli torture i zločine.

– Karakteristika ove dvije knjige, a i narednih pet koje će doći nakon ove, jeste da one govore riječi svjedoka. Ja jesam neko ko je objedinio ove izjave, objedinio dokumente, ali suština je u izjavama svjedoka. U serijalu knjiga ćemo imati preko 200 autentičnih, do sada neobjavljenih izjava ljudi koji su preživjeli zločine u Bratuncu 1992. godine. Neko sam ko je to preživio. Smatram da smo ostali živi da svjedočimo, da govorimo – naveo je Salkić.

viber_slika_2023-05-23_19-25-35-513.jpg - Sarajevo: Održana promocija knjiga I i II Genocidna namjera - Bratunac 1992. autora Ramiza Salkića
Salkić: Naša obaveza zabilježiti ono što se dešavalo

Dodao je da imamo obavezu da zabilježimo ono što se dešavalo našem narodu u Podrinju.

– Time ćemo se, na neki način, odužiti onima koji danas nisu u prilici da svjedoče. Ovo je posebno važno zbog činjenice da mi živimo u entitetu gdje se negira genocid, zločini, vrijeđaju žrtve, i ne postoji katarza.

Zbog svih tih okolnosti, još je veća obaveza na nama da bilježimo i dokumentujemo istinu – akcentirao je Salkić.

Najavio je da će treća knjiga iz ovog serijala biti objavljena uskoro.

O knjizi su na promociji, pored autora, govorili prof. dr. Adnan Velagić, Avdo Huseinović i dr. Muamer Džananović.

– Ovo su jako važne publikacije, jer govore o 1992. godini, kada je sve počelo. Sve ono što je izvršeno u julu 1995. godine, počelo je 1992. godine. Uvijek moramo biti svjesni da je 1995. godina završna faza genocida. Javnost ne poznaje dovoljno događaje u Bratuncu, i zbog toga je ovo važno – ocijenio je Huseinović.

Izdavački projekat Genocidna namjera – Bratunac 1992. ima za cilj da ukaže da ratni zločin ne zastarijeva, te da kao društvo imamo obavezu da do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine.

– Ovo djelo, na neki način, svjedoči da je zaista veliki broj zločina koji nisu procesuirani.

Ostala nam je obaveza da ih ne prepustimo zaboravu i da zabilježimo sve ono što se dešavalo.

S tim u vezi, u knjizi vidim krucijalno važan doprinos – smatra Džananović.

Promotor Velagić naglasio je da su publikacije poput ove autora Salkića “nasušna potreba u današnje vrijeme”.

– Ova knjiga nam služi kao podsjetnik koji svakodnevno treba da čitamo kako nam se se to zlo ne bi ponovilo – izjavio je Velagić.

Organizatori su bili JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Udruženje “Žene Podrinja” s partnerskim organizacijama iz Bratunca, Udruženje porodica i prijatelja nestalih Bošnjaka “Naše sjećanje” Bratunac i Bošnjačko udruženje preživjelih logoraša Bratunac.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button