Ekonomija

Sarajevo je u maju centar biznisa

Sarajevo i ove godine okuplja vodeće ljude iz svijeta ekonomije kako iz BiH i zemalja regije, tako i iz cijelog svijeta, od Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Pakistana, Turske, Azerbejdžana…

Piše: Alema PENDEK

Foto: Dženan KRIJEŠTORAC

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum, koji se održava 22. i 23. maja u glavnom gradu BiH, pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i uz podršku Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavlja, kako je istaknuto na jednoj od pripremnih radionica za SBF, najsvjetliju tačku promocije ekonomije Bosne i Hercegovine.

– Pripreme za SBF 2017. su pri kraju, finaliziraju se spiskovi učesnika i gostiju iz BiH i inostranstva, a Forumu će ove godine, prema našim procjenama, prisustvovati oko 1.000 učesnika, kazao je u razgovoru za Oslobođenje Dino Selimović, rukovodilac Odjeljenja za marketing i PR Bosna Bank International.

Podrška

Prema njegovim riječima, sve pripreme teku po planu, a kako se iskristalisalo u dosadašnjim razgovorima sa zainteresovanim učesnicima, najviše upita imaju za industriju turizma, nekretnina, za poljoprivredu, informacione tehnologije, obrazovanje, te će se BBI banka potruditi da poveže zainteresovane kompanije iz BiH i regiona i osigura im B2B susrete.

Sarajevo Business Forum prošle godine okupio više od 1.000 učesnika – Jezik biznisa svi razumijuSarajevo Business Forum prošle godine okupio više od 1.000 učesnika

– Prvi dan foruma biće fokusiran na potencijale regije i povezivanje u tom nekom institucionalnom smislu, za neke velike državne projekte. Također, imaćemo i posebnu sesiju vezanu za islamsku ekonomiju koja u svijetu doživljava veliku ekspanziju i rast te ćemo pokušati na jednom okruglom stolu da prodiskutujemo kako BiH i region mogu profitirati iz svih tih pozitivnih svjetskih trendova, kazao je Selimović, dodajući kako je BBI banka u organizaciji ovogodišnjeg foruma imala zaista veliku podršku kako od institucija vlasti, tako i od privrednih komora na svim nivoima.

On je naglasio kako su ove godine svi dali kvalitetan doprinos organizaciji SBF-a.

– Izgleda da je jezik biznisa i ekonomije nešto što svi razumiju i u kojem nema prepreka, naglasio je Selimović.

Prvog dana foruma dodijelit će se i Sarajevo Business Bridge Awards. Riječ je o nagradi koja je ustanovljena prošle godine i koja se daje kao priznanje vrhunskim kompanijama i pojedincima koji na kvalitetan i fer način razvijaju svoje biznise i zapošljavaju dosta ljudi.

– Nagrade se daju kompanijama iz BiH i regiona koje bi trebale da budu uzor drugim kompanijama ne samo u finansijskim rezultatima nego i u odnosu prema mladima, zajednici, prirodi i to u kategorijama biznis godine, novi biznis godine za startupe, zatim poduzetnik godine, inovacija – inovator godine i kompanija koja zapošljava najviše mladih, kazao je Selimović.

Prvi dan foruma održaće se i paneli Jedan region jedna ekonomija, te Jugoistočna Evropa most između Istoka i Zapada, dok će panel posvećen islamskoj ekonomiji biti zatvoren, odnosno učešće je moguće samo po pozivnici.

– Drugi dan foruma posvećen je biznisu, te ćemo se potruditi da taj dan organizujemo što je moguće više B2B susreta, a tokom dana biće govora o tome kako iskoristiti veze između jugoistočne Evrope i centralne Azije, kao i evropskoj perspektivi regije i BiH. Također, imaćemo i posebnu sesiju kad je u pitanju Dubai, koji će podijeliti sa nama razvoj UAE, istakao je Selimović.

Govoreći o nedavnoj posjeti privredne delegacije UAE Bosni i Hercegovini, Selimović je istakao da su privrednici iz UAE zainteresovani za širenje saradnje, samo je pitanje konkurentnosti onoga što privrednici iz BiH mogu ponuditi UAE.

Ove godine u pripremi foruma BBI VIP Business Club organizovao je predstavljanje u Srbiji, Makedoniji, Albaniji, ali i u nekoliko gradova širom BiH. Cilj im je bio da privrednicima predstave način prijave i izrade projekata koji bi mogli biti prezentirani i ponuđeni stranim investitorima na SBF-u, kao i najbolji način prezentacije proizvoda za izvoz.

Jedna od radionica održana je u Tešnju, a kako su istakli tamošnji učesnici radionice, Sarajevo Business Forum je prozor u svijet i način da se poslovne ideje prezentuju investitorima iz prijateljskih država te da se da šansa svim izvodivim projektima „od ideje do realizacije”.

– U saradnji sa lokalnim privrednim komorama na radionice smo zvali privrednike koji su bili zainteresovani da se dodatno informišu o potencijalima i mogućnostima koje im pruža SBF, da im damo smjernice kad su u pitanju pripreme biznis-planova. Ono što mogu reći jeste da kod naših privrednika još spremnost i znanje kada je u pitanju priprema takvih poslovnih projekata prema potencijalnim investitorima nije na dovoljnom nivou, na tome treba raditi i upravo im ovakve radionice mogu pomoći, kazao je Selimović, dodajući kako SBF treba shvatiti kao jednu platformu za povezivanje, gdje sve zavisi od sposobnosti ljudi koji sebe nude, odnosno kako će se prodati.

Kad su u pitanju radionice u regiji, Selimović je istakao ogroman interes Srbije za saradnju i povezivanje, odnosno za kreiranje jedne okrupnjene ekonomije te se očekuje učešće određenog broja predstavnika privrednika i privrednih komora, kao i delegacije iz Tirane.

S obzirom na politički ambijent koji strani potencijalni investitori predstavljaju kao jednu od prepreka za dolazak u BiH, Selimović je naglasio kako bi političke tenzije definitivno trebalo spustiti na minimum i odvojiti politiku od onoga što je biznis, ekonomija, te obezbijediti nesmetan protok kapitala i investicija na svim nivoima vlasti.

Zakone treba mijenjati

– Prije svega, smatram da imamo previše nivoa vlasti i vrlo teško je investitorima razumjeti gdje sve trebaju neku dozvolu dobiti. Naravno, mi ih ohrabrujemo da investiraju u BiH, ali smo i stava da određene zakone treba mijenjati, konkretno trebalo bi razmisliti o dužim periodima kada su u pitanju koncesije, ali i izmijeniti i dopuniti zakon o bankarstvu na način da se predvidi razvoj bankarstva na islamskim principima koje je u velikoj ekspanziji u svijetu, naglasio je Selimović.

Ove godine Sarajevo Business Forum će ugostiti neke od značajnijih imena u svijetu finansija poput predsjednika jedne od najmoćnijih finansijskih institucija u svijetu – Islamske razvojne banke (IDB) dr. Bandara M. H. Hajjara.

On dolazi kao predstavnik i prvi čovjek najveće finansijske institucije iz islamskog svijeta Islamske razvojne banke, čiji je kapital veći od 150 milijardi američkih dolara, tu je i četvrti najbogatiji državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata – šeik Ahmed bin Saeed al-Maktoum, koji je i predsjednik jedne od najvećih svjetskih aviokompanija Emirates Airline, a najavljen je i dolazak Muhammada Jusufa Kalle, dopredsjednika Indonezije.

– Od ovogodišnjeg Sarajevo Busenss Foruma očekujemo da otvorimo BiH i region prema azijskim zemljama, da počnu dolaziti kao turisti, da počnu razmišljati o BiH i regionu, o uspostavljanju poslovnih veza, što bi na kraju trebalo rezultirati stabiliziranjem ekonomskih prilika i veza u BiH i regionu, otvaranjem radnih mjesta, odnosno da stvorimo šansu za mlade da ovdje vide svoju perspektivu, poručio je Selimović.

Izvor: oslobodjenje.ba

Povezani članci

Back to top button