Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Sandžak: Državni teror bez kazne

Sandžak: Državni teror bez kazne

Piše: Medin Halilović

Prema izvještajima domaćih i stranih organizacija za zaštitu ljudskih prava, u periodu od 1992. do 2000. godine hiljade ljudi u srbijanskom i crnogorskom dijelu Sandžaka, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, bile su izložene policijskoj torturi.

Pod optužbom da nelegalno posjeduju oružje, građani su u prostorijama MUP-a i sigurnosnih službi isljeđivani, prebijani i mučeni, a neki su preminuli od posljedica torture. Iako su se neki slučajevi našli i pred Evropskim sudom za ljudska prava, pravda je za većinu oštećenih ostala nedostižna. Isljednici i batinaši iz redova srbijanske policije ostajali su nekažnjeni, mnogi su napredovali u službi i još rade kao pripadnici policije ili neke sigurnosne službe.

Zlostavljani su, uglavnom, ugledni i stariji muškarci. Sistematski i po istom obrascu, kao i za vrijeme kralja Aleksandra Karađorđevića i Aleksandra Rankovića sedamdesetih godina prošlog stoljeća, građani su pozivani u policijske stanice. Od njih je traženo da donesu oružje (uglavnom puške), a kada bi rekli da oružja nemaju, prebijani su i zlostavljani sve dok “kako znaju i umiju ne donesu pušku”.

Više na Stav.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top