Zdravlje

Samo tri banane dnevno će drastično poboljšati vaše zdravlje

Banane su nevjerojatno svestran plod koji se može koristiti kako bi napravili osvježavajuće kolače, dodati ukusnu aromu već gotovom obroku, ili jednostavno ih jesti onako same od sebe, piše portal lifehack.org.

To bi moglo objasniti zašto su najpopularnije svjetsko voće: Preko 96 posto domaćinstava u SAD-u kupuje banane najmanje jednom mjesečno.

Zašto volimo jesti banane i da li je to dobro za nas?

Istraživanje kaže da banane nam pružaju mnogo toga, pored jednostavne pristupačnosti, cijene i slatkog okusa. Istraživanja pokazuju da samo tri banane dnevno mogu dati našem tijelu oko 1500 mg kalija i hrpu drugih zdravstvenih beneficija.

Dakle, koje su tačno prednosti?

1. Banane snižavaju visok krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da samo tri banane dnevno mogu značajno sniziti krvni pritisak. Prosječna banana ima oko 422 mg kalija i gotovo da nema natrija. Ovakav omjer pomaže neutralizirati krvni pritisak koji raste zbog učinka natrija u prehrani.

2. Banane poboljšavaju probavu

Banane su pune vlakana, i topljivih i netopljivih. Vlakno je važan nutrijent u tijelu jer pomaže regulirati brzinu probave, usporavajući je.

3. Banana poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Jedenje hrane koja je bogata vlaknima je dobro za srce, a banane su prepune vlakana. To je povezano sa nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i koronarnih bolesti srca (KBS). Topiva vlakna koja su prisutna u banani su posebno korisna za smanjenje rizika od bolesti srca.

4. Banane pomažu u stvaranju zdravih stanica

Banana je bogata vitaminom B6, te sadrži 20 posto dnevnog iznosa koji je potreban za odrasle. Vitamin B6 pomaže tijelu da proizvodi inzulin, hemoglobin i neesencijalne aminokiseline koje su potrebne za stvaranje zdravih ćelija. Također pomaže u proizvodnji protutijela koja se bore protiv infekcija.

5. Banane su bogate vitaminom C

Kada pomislite na vitamin C, naranče i jagode mogu biti prvi plodovi koji dolaze u obzir. Ali puna porcija banane daje nevjerojatnih 15 posto dnevne potrebe za ovim eteričnim nutrijentom. Vitamin C je važan antioksidans koji neutralizira štetne slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali su naelektrizirani atomi, molekule ili ioni koji konstantno uništavaju stanice u tijelu. Vitamin C također pomaže u održavanju krvnih žila zdravim i proizvodi kolagen koji održava mišiće i kosti.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci