Književni kutakU FokusuZdravlje

Samo šest minuta čitanja knjige smanjuje stres za čak 68 posto

Čitanje knjiga s sobom nosi velike zdravstvene i mentalne koristi koje se mogu osjetiti i nakon veoma kratkog vremena

Ne kaže se bez razloga da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj.

Nažlost s dolaskom interneta, ljudi sve manje vremena provode uz knjigu, a sve više vremena su u virtuelnom svijetu, zaokupljeni mobitelima, tabletima i računarima. Naše oči hitro prelaze preko objava na Facebooku na otvorene prozore s chatom, od nepročitanih mailova pa do raznih slika i GIF-ova, što svakako utječe i na naš obim pažnje. Istraživanja su pokazala da je prosječno vrijeme koje se provede na nekom članku na internetu svega 15 sekundi.

Naučnici su utvrdili da osobe koje imaju naviku čitanja knjiga dobijaju značajne koristi za svoje zdravlje, memoriju i mentalne sposobnosti u svim životnim dobima, a koje se ne dobijaju boravkom na internetu. Čitači su i bolji javni govornici, mislioci i prema nekim istraživanjima, općenito srećniji ljudi.

U ovom članku ćemo spomenuti veoma zanimljive rezultate jednog istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Sussexu još 2009. godine. Naime, rezultati studije su pokazali da samo šest minuta čitanja knjige dovodi do smanjenja nivoa stresa za čak 68%.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da čitanje knjige pročišćava um od negativnosti, umiruje nerve i omogućava lakše stupanje u san.

Prema riječima dr. Davida Lewisa, autora ove studije, čitanje knjige je više od obične ‘zabave i skretanja misli, već aktivno uključuje maštu’, zbog koje ‘um stupa u izmijenjeno stanje svijesti’.

Nije bitno o kakvoj se literaturi radi, već je najvažnije da vas sadržaj zainteresuje i zaintrigira. U stanju kada se mozak uključi u svijet satkan od riječi, napetost iz tijela iščezava i dolazi do opuštanja.

Zato je divan savjet za sve ljude koji imaju probleme s anksioznošću, stresom i depresijom: „Knjigu u ruke i čitajte što više!“

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button