Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Salih Meštrovac: Omladino, iskoristite svoje vrijeme i mladost za činjenje dobra!

Salih Meštrovac: Omladino, iskoristite svoje vrijeme i mladost za činjenje dobra!

U ponedjeljak 14.03. je u Studentskom domu Nedžarići održano zanimljivo predavanje mr. Saliha-ef. Meštrovca pod nazivom „Iskoristi pet stvari prije nego te sustigne drugih pet“. Organizator druženja je Džemat S.D. Nedžarići koji djeluje u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Želja organizatora je da se omladina putem redovnih tribina upozna s njihovom vjerom na jedan pristupačan, senzibilan i aktuelan način preko druženja s eminentnim predavačima i vaizima iz naše Islamske zajednice.

Upravo taj odgojni cilj je ostvaren gostovanjem mr. Meštrovca s veoma aktuelnom temom posvećenoj pet stvari koje je Muhammed, a.s., preporučio da se iskoriste prije nego nastupi drugih pet. Kaže naš voljeni Poslanik, s.a.v.s.: ”Iskoristi pet stvari prije nego dođe drugih pet: svoju mladost prije starosti, svoje zdravlje prije bolesti, svoje bogatstvo prije siromaštva, svoje slobodno vrijeme prije zauzetosti, i svoj život prije smrti.”

Okupljeni studenti su imali priliku da od mr. Meštrovca poslušaju poučne i odgojne savjete o čuvanju svog vremena, zdravlja, imetka, slobodnog vremena i života.

Zanimljivo je da je Poslanik, s.a.v.s., posebno spomenuo period mladosti, da bi ukazao na važnost i na opasnost tog životnog doba. Takođe, Poslanik, a.s., je naglasio važnost slobodnog vremena, velikog čovjekovog kapitala čije važnosti mnogi nisu svjesni, posebno među mladima.

Mladost je period zdravlja i snage, to je vrijeme najveće aktivnosti i poleta, jer prije toga bio je period slabosti u djetinjstvu, a nakon mladosti dolazi slabost u godinama starosti. Mladost je i veliko iskušenje, posebno u naše doba kada se omladina suočava s raznovrsnim izazovima i porocima zbog kojih lahko mogu zaboraviti na cilj svog života, ali i zapasti raznorazne teške probleme.

Poruka mr. Meštrovca mladima je jasna: “Omladino, iskoristite vaše slobodno vrijeme i mladost da činite dobro, i budete korisni članovi društva. Nemojte dopustiti da vam vrijeme prolazi uludo, u besposlice, već iskoristite vaše danas da biste imali bolje sutra. Ulažite vaše danas u vašu budućnost, a nemojte vašu budućnost rizikovati zbog vašeg danas.”

Piše: Nedim Botić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com