Istaknuti BošnjaciU Fokusu

Salih Gašević neće ostati pod velom zaborava

Još mnogo neotkrivenog o njemu je pred nama i generacijama koje dolaze.

Piše: Edin Smailović

Učenje mevluda je neizostavan dio tradicije muslimana Crne Gore, a i šire, na prostoru cijele bivše Jugoslavije. I koliko god je tradicija učenja mevluda žilavo čuvala islam na ovim prostorima, to je ime njegovog prevodioca i autora skoro potpuno palo u zaborav.

Hafiz Salih ef. Gašević se rodio u Nikšiću 1852.godine. Po rođenju Nikšićanin je po Božjem određenju svoju muhadžirska putovanja okončao u Bijelom Polju gdje je kao ugledan građanin ukopan u haremu Hadžidanušine džamije u centru grada.

Ali, mezar Saliha Gaševića će kao i mnogih drugih uglednih građana biti izmješten nakon rušenja džamije i eksproprijacije zemljišta harema za potrebe gradskog trga. On će svoj smiraj na ovom svijetu konačno naći na mezarju u gradskom naselju Lješnica.

O Gaševićevom životu se, izuzev da je preveo i o svom trošku objavio mevlud u Skoplju 1893/1894. godine, nije znalo skoro ništa. Takođe, vjerovalo se da je to prvo izdanje Gaševićevog mevluda.

A onda je, prije nešto više od godinu dana, Alija Kujović, predsjednik Medžlisa islamske zajednica u Bijelom Polju, među mnogim starim i rijetkim knjigama, pronašao i mevlud Saliha Gaševića.

Mevlud je takođe štampan i objavljen u Skoplju, ali znatno ranije.

Više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci

Back to top button