Kolumne i intervjuiU Fokusu

Salahuddin: Turska i Pakistan jačaju saradnju kroz medijsku produkciju

Turska i Pakistan su tradicionalni saveznici koji zadnjih godina jačaju svoju sradnju na različitim poljima. Ove dvije države u muslimanskom svijetu su odavno prepoznate po velikoj filmskoj i TV produkciji. Ranije su dominirali serije i filmovi „zabavnog“ karaktera što je posebno poboljšalo imidž Turske u svijetu što se najbolje odrazilo na turizam.

Međutim, zadnjih godina sve češće su serije i filmovi koji se bave aktuelnom politikom ili historijom Osmanlija što ima ogroman pozitivan uticaj na promjenu percepcije prema ukupnoj historiji muslimana i sadašnjim geopolitičkim odnosima u svijetu.

Upravo je TV produkcija Turske jedan od najjačih njenih alata “meke diplomatije” koji na pakistanskom tržištu ima za konkurenciju američku i indijsku produkciju, ali i iranski i saudijski uticaj. Pakistan je od svog osnutka stalno na „liniji rasjeda“ zbog prelamanja geopolitičkih interesa svjetskih sila, ali i svoje slabosti.

Ekranizacija životne priče Salahuddina

Premijer Imran Khan je najavio krajem oktobra da će Pakistan i Turska zajedno producirati televizijsku seriju o životu poznatog muslimanskog vojskovođe i državnika Salahuddina Ejubija. On je naglasio potrebu upoznavanja mladih generacija s muslimanskom historijom kroz internacionalne multimedijalne projekte. Ova saradnja se temelji na ogromnoj populrnosti turskih serija u Pakistanu, a posebno serijala o osnivaču Osmanskog carstva.

Spomenik-Salahuddinu-u-Damasku
Spomenik Salahuddinu u Damasku

“Serija o životu Salahudina Ejubija učinit će mlade svjesnim njegove historijske uloge”, rekao je premijer tokom susreta sa režiserom Shehzadom Nawazom i turskim producentom Emreom Konukom.

„Krajnje je vrijeme da se prave serije i filmovi zasnovani na historijskom narativu, a ne da se biraju obične teme“, dodao je premijer Khan. Snimanje serije kreće u aprilu naredne godine u Turskoj, a emitovanje bi moglo početi na 830-tu godišnjicu njegove smrti. Ovo je samo jedan u nizu projekata medijske saradnje dvije države.

Nije slučajno zašto je za ekranizaciju odabrana životna priča Salahuddina (1138-1193) koji je neosporni autoritet muslimanske historije 12. stoljeća kada je ummet bio izložen kršćanskoj invaziji sa zapada i mongolskim razaranjima sa istoka.

Pakistanski novinari na turskim medijima

Turski mediji su promijenili strategiju u angažovanju stranih novinara koje su ranije uglavnom tražili na zapadu. Od 2015. godine TRT World upošljava novinare iz Pakistana, a istim stopama je krenula i Agencija Anadolija. Zadnjih godina saradnja između dvije države je poboljšana kroz sinhronizirani nastup prema zajedničkim konkurentima i žarištima. Naravno, to nije prošlo neopaženo kod tradicionalnih rivala.

U izvještaju jednog Atinskog istraživačkog centra se navodi da su oko jedne četvrtine najviših i srednjih pozicija u TRT Worldu zauzeli novinari iz Pakistana što je dio zajedničke medijske strategije koja ima za cilj promjenu narativa na Bliskom istoku i u južnoj Aziji. Naime, Turska se vrlo aktivno uključila u pitanje Kašmira afirmirajući stavove Pakistana protiv Indije, dok se s druge strane Pakistan odužio kroz kritikovanje država uključenih u Philia Forum (Grčka, Kipar, Egipat S. Arabija, Bahrein, UAE).

Kako je turska „meka moć“ osvojila Pakistan

TV serija Ertugrul otkriva kako je turska produkcija stekla vrlo brzo publiku u zemlji koja ima preko 200 milona stanovnika, a koja je izložena saudijskim i zapadnim uticajem.

Turske serije na drugom mjestu nakon američkih po globalnoj distribuciji. Turski je najgledaniji strani jezik na svijetu, nadmašujući francuski, španski i mandarinski.

Statua-inspirisana-Ertugrulom-koja-je-postavljena-u-Lahoreu-u-Pakistanu
Statua inspirisana Ertugrulom koja je postavljena u Lahoreu u Pakistanu

Pakistan nije prva zemlja koja se suočila sa euforijom publike serijalom Ertugrul. Urdu je četvrti jezik na koji je serija sinhronizovana, nakon arapskog, španskog i ruskog – ali njegovo emitovanje ima šire geopolitičke implikacije. Pakistan i Turska dugo se međusobno poštuju i nazivaju se “bratskim zemljama”. Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Pakistan nakon njegovog osnivanja 1947. godine i lobirala za njegovo članstvo u Ujedinjenim narodima.

Dok se muslimani u Aziji bori sa sektaškim sukobima, vjerskim ekstremizmom i geopolitičkim izazovima – od rivalstva Saudijske Arabije sa Iranom do jačanja hinduističke isključivosti u Indiji – Pakistan se sve više približava Turskoj. To približavanje ima i vjersku komponentu jer turski model razumjevanja islama je mnogo realniji u praksi od rigidnijeg saudijskog koncepta.

Iako su bilateralni odnosi fokusirani na politički, vojni i ekonomski angažman, danas Pakistan i Turska produbljuju svoje kulturne veze. Ertugrulova popularnost u Pakistanu nije spontana na način na koji su to bili drugi serijali  jer Ertugrulova popularnost ima dublji politički značaj.

Pakistanska televizija (PTV) počela je sa emitovanjem prve Ertugrulove sezone 2020. godine tokom ramazana na zahtjev premijera Imrana Khana. Khan često spominje ovaj serijal u svojim govorima i obraćanjima, te se žalio na “kulturu treće ruke” koja je zarazila Pakistan preko Holivuda i Bolivuda. TRT je poklonio Ertugrula Pakistanu, bez troškova licenciranja, to je gest koji se više nego isplatio.

Pakistan čini 25 posto Ertugrulove globalne publike na YouTubeu, a u posljednjoj sedmici maja, TRT Ertugrul by PTV bio je YouTube-ov 33. najgledaniji kanal na svijetu.

Pakistan na geopolitičkoj vjetrometini 

Zabilježene su glasine da je Saudijska Arabija zahtijevala da Pakistan prestane s emitiranjem Ertugrula. Ujedinjeni Arapski Emirati i S. Arabija su u zajedničkoj produkciji potrošili 40 miliona dolara na projekat Kingdoms of Fire, serijal o arapskom otporu Osmanskom carstvu. Bila je to skupa salva protiv osmanskog kulturnog uticaja koja je očigledno propala što pokazuje niska gledanost. Ovaj pokušaj arapskih monarhija da se suprostave globalnom uspjehu turske produkcije pokazuje da će se u ovom stoljeću najžešća borba za prestiž u muslimanskom svijetu biti na polju kulture, umjetnosti, odnosno TV i filmske produkcije.

Tokom 2019. godine Turska, Pakistan i Malezija su najavile zajednički projekat borbe protiv islamofobije kroz pokretanje TV kanala. Nakon najave na zasjedanju na Generalnoj skupštini UN-a gdje je premijer Khan imao izuzetno nadahnut govor Pakistan se povukao sa skupa u Maleziji zbog pritiska Saudijske Arabije. Pakistanu će trebati još mnogo napora da oslabi ekonomsku zavisnost od država koje koče njegov slobodni razvoj.

Islamska civilizacija od Tadž Mahala do Alhambre prepuna je motiva, događaja i ličnosti koji čekaju na ekranizaciju što će, sudeći po globalnim iskustvom sa Ertuglom i Osmanom doprinijeti rušenju kolonijalnih okova koji su i dalje dominantni u muslimanskim umovima.

Meka moć funkcioniše samo ako se moć iza nje smatra vjerodostojnom.  Bez obzira na sve izazove Turska nema dostojnu konkurenciju u muslimanskom svijetu, ali više nego ikad potrebna joj je saradnja sa drugim muslimanskim državama i narodima u vraćanju samopouzdanja narodnih masa što je ključni preduslov za promjene na ekonomskom i političkom polju.

Za Akos.ba piše: Voloder Sanadin

Povezani članci

Back to top button