Dijaspora

SAD: U Teksasu održano takmičenje “Šta mi Bosna i Hercegovina znači”

U susretu Danu nezavisnosti mala škola bosanskog jezika Bosansko-američkog islamskog i kulturnog centra Sjevernog Teksasa je organizovala likovno takmičenje “Šta mi Bosna i Hercegovina znači?!”. Učenici su crtali radove u prostorijama džemata, a boje, u raznim tehnikama, su bile obezbijeđene. Učestvovala su djeca i omladina od 4 do 16 godina starosti.

U pripremi za ovaj natječaj djeca su na času Bosanske škole gledala razne reportaže o lijepim bosanskohercegovačkim pejzažima, učili o spomenicima kuture, a i sa roditeljima kod kuće razgovarali koju temu izabrati. U natječaju je učestvovalo dvadesetoro djece, a u prostorijama džemata je pripremljena i prigodna izložba radova. Nagrade su dodijeljene 4. marta, nakon što su sve prisutne džematlije pogledale izložbu i glasale. Svi učesnici su bili počašćeni, a nagrade za prva tri mjesta su bile novčane. Treće mjesto je osvojio jedanaestogodišnji Veldin Šahić, drugo su podjelili sedmogodišnja Emma Hana Jusić i trinaestogodisnji Armin Mutapčić, a prvo mjesto je pripalo desetogodišnjoj Eli Ehlimani Hodzić sa crtežom stolačkog stećka.
Bosanska škola radi u prostorijama BAICCNT džemata od oktobra 2015 i održava časove svake nedjelje. Školu pohađaju djeca bosanskohercegovačkih izbjeglica rođena u SAD.
Organizatori likovnog natječaja, učiteljice škole Indira Hadžić i dr. Indira Fazlijević-Jusić i rukovodstvo džemata, se nadaju da će ova likovna akcija približiti našu djecu Bosne i Hercegovini i njenim ljepotama, jer bez nje mi nemamo domovine, a naša djeca nemaju zemlju porijekla.

teksas2

Piše: Indira Fazlijević-Jusić

preporod.com

 

Povezani članci

Back to top button