Ekonomija

Duplo manja potrošnja energije u naselju “Miljacka”

Ispunivši standarde, naselje “Miljacka” koje je u izgradnji i koje se nalazi u Sarajevu iza RTV doma u ulici Džemala Bijedića, dobilo je certifikat energetske efikasnosti neovisne agencije za certificiranje stambenih objekata ENOVA, a koji je po zakonu obavezan za sve nove i stare javne objekte.

“Primjenivši najsavremenije načine gradnje i materijale postignut je efekat uštede energije tokom cijele godine što nesumnjivo utječe i na ekološku sigurnost. Sarajevu je potrebna revolucija kada je riječ o uklanjanju najvećih uzroka zagađenja zraka, a najveći su, svakako, energetski neefikasni stanovi, inače za nekoliko godina nećemo moći živjeti u ovom prelijepom gradu. Svjesni ovih činjenica, u naselje “Miljacka” investirali smo velika sredstva u energetsku efikasnot i zaštitu okoline. Najkasnije ulaskom BiH u EU neće biti moguće prodavati stanove i kuće koji neće imati ovakav certifikat, odnosno, da su ekološki prihvatljive za društvo i okoliš”, navode iz kompanije MS&WOOD koja je investitor naselja “Miljacka”.

Fasadni sistemi u naselju “Miljacka””su sa termoizolacijom debljine 15 cm, koji štede energiju, a time smanjuju troškove zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Stambene jedinice su izolirane jedne prema drugima, te prema vanjskim hodnicima i stubištu. Kako se najveći gubici energije, ipak ostvaruju preko prozorskih površina, ugrađene su prozorske pozicije od kvalitetnih PVC profila sa 3 stakla i 3 dihtunga, i to među prvima u BiH. Za potpunu kontrolu troškova stanovanja, ugrađeni su i individualni kalorimetri i vodomjeri.

Pored uobičajene infrastrukture i velikog broja parking mjesta, naselje “Miljacka” ima sve sadržaje potrebne za kvalitetno stanovanje i življenje. Prošle godine u okviru naselja je izgrađeno moderno igralište sa sadržajima za igru, odmor, sport i rekreaciju. Pored igraone, na otvorenom za djecu sa rekvizitima prilagođenim različitim uzrastima, igralište sadrži još i sportske terene za mali nogomet i košarku, kao i druge sadržaje.

Naselje se nalazi u neposrednoj blizini glavne gradske šetnice uz rijeku Miljacku i Olimpijski bazen, a nedaleko od naselja je i rekreativno- sportski centar “Safet Zajko” za koji kažu da je sarajevska “oaza mira”.

“Certifikat o energetskoj efikasnosti” je zakonska obaveza za sve novoizgrađene stambeno-poslovne ali i sve stare javne objekte od 2013. godine. Postupak certificiranja provodi se po direktivi i smjernicama Evropske unije.

www.akta.ba

Back to top button