Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Ruski muslimani pokazuju povećanu potražnju za halal hranom

Ruski muslimani pokazuju povećanu potražnju za halal hranom

Glavni glasnogovornik kompanije Al Islami Foods rekao je da je svijest o halal ishrani povećala exponentially među muslimanskim i nemuslimanskim stanovništvom u zemljama CIS-a (zemlje bivše članice Sovjetskog saveza) i trenutne indikacije pokazuju da ovo ostaje kao nedovoljno tržište. Trenutka ruska proizvodnja halal hrane iznosi oko 65000 tona, koje većinom proizvode neorganizirani stočni poljoprivrednici i manje mesne industrije.

"Ruski i CIS potrošači sve više pokazuju izrazitu zainteresovanost za prehrambene proizvode koji su u skladu sa halal standardima", rekao je Saleh Abdullah Lootah, član upravnog odbora Al Islami Foods za Khaleej Times.

U posljednje vrijeme, potražnja je dovela do toga da mnoga prodajna mjesta i restorani u tim zemljama da uvedu ekskluzivne jelovnike sa samo izvornim halal prehrambenim proizvodima."

Vrhovni rukovoditelj Al Islami Foods-a nedavno je posjetio Moskvu i Azerbejdžan kao dio visoke delegacije vlade Dubaija da istraži poslovne mogućnosti za kompanije iz UAE sa ruskim kolegama. Trenutno, Al Islami izvozi svoje halal proizvode širom GCC i njezin ulazak u Rusiju bi dodatno ojačao njihovu poziciju kao istinskog globalnog vođu u halal prehrani.

Istaknuvši da samo u Rusiji, muslimani čine 20% stanovništva, ili oko 40 miliona, Lootah je dodao da proširivanje Al Islami Foods-a u Ruskom i CIS tržištu je u skladu sa vizijom vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata da učine Dubai kao glavni grad islamske ekonomije.

"Rusija i države CIS-a su obećavajuče tržište i mi smo zainteresovani da imamo prednost prvog pokretača uspostavljajući naše prisustvo ovdje ubrzo nakon pregleda lokalne distribucije partnerstva i logističke infrastrukture.", rekao je.

Proširivanje Al Islami Foods-a će dodatno istaknuti Dubai kao rastući glavni grad islamske ekonomije. Emirat je nedavno ugostio uspješni Halal kongres kako bi istaknuli svoju viziju halal ekonomije koja uključuje instrumente islamskih financija, islamskog osiguranja, islamske arbitraže ugovora, islamske prehrambene industrije i standarde razmjene i islamske standarde kvaliteta upravljanja.

Za Akos.bA: preveo Halid Kasapović:

halal.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top