Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Rijasetova hutba o afirmaciji konzumiranja halal proizvoda

Rijasetova hutba o afirmaciji konzumiranja halal proizvoda

Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo i od Njega pomoć i oprost tražimo. Onoga koga Allah na Pravi put uputi  – niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi – niko na Pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. On ga je, uistinu, poslao svjetovima da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Smak svijeta.

Poštovana braćo i cijenjene sestre, Milostivi Stvoritelj nas u Časnoj  Knjizi opominje:

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْاَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًاۘ وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِۜ اِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُب۪ينٌ ﴿168﴾ اِنَّمَا يَأْمُرُكُمْ بِالسُّٓوءِ وَالْفَحْشَٓاءِ وَاَنْ تَقُولُوا عَلَى اللّٰهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ ﴿169﴾

“O ljudi, jedite, od onoga što ima na Zemlji, ali samo ono što je dopušteno i što je prijatno, i ne slijedite šejtanove stope, jer vam je on neprijatelj očevidni! On vas navraća na grijeh i razvrat i na to da o Allahu govorite ono što ne znate. (El-Bekare 168-169.)

Allah džellešanuhu, Stvoritelj vidljivog i nevidljivog svijeta, svemu stvorenom je propisao određeni rok, dao oblik i mjeru, a blagodatima koje je ljudima podario odredio je svrhu i smisao. O tome nam podrobno govori Časni Kur’an: „Nema promjene u Božijem stvaranju“, (Er-Rum 30), ..„ A ti nećeš vidjeti da se Allahov zakon promijeni, (El-Feth 23), ! I ne postoji ništa čije riznice ne posjedujemo, a od toga Mi dajemo samo onoliko koliko je potrebno.“(El-Hidžr 21.)

 Budući da je sve stvorio s mjerom i s ciljem, Milostivi je ljudima uz mnogobrojne zemaljske blagodati i darove, ipak, uskratio i zabranio određena djela i postupke. Između ostaloga, zabranio nam je konzumiranje jela i pića koja nam samo kratkotrajno mogu donijeti privid zadovoljstva ali nam dugoročno mogu nanijeti samo štetu i nelagodnosti. Tako, zabranom alkohola, Milostivi štiti ljudski rod od stanja pomućenosti uma i razuma, a samim tim štiti ga i od  nesreća koje neprestano  pogađaju pojedince ogrezle u ovom poroku, kao i druge nedužne ljude koji se nađu u njihovoj blizini.

Kur’anskim zabranama bluda, klevete i ogovaranja nastoji se zaštiti moralni integritet svakog čovjeka. Ljudska čast je neupitna vrijednost i kao takva  po riječima Poslanika Muhammeda, a.s.,  mora biti  neprikosnovena, u istoj mjeri  kao što su nepovredivi životi i imeci ljudi. Svjedoci smo ličnih i porodičnih tragedija izazvanih povredom ljudske časti. Bračne preljube, ogovaranje i uhođenje, omalovažavanje i ponižavanje ljudi srozavaju čast i dostojanstvo mnogih ljudi, što nerijetko kulminira porodičnim nasiljem i traumama, međuljudskim sukobima i dubokim podjelama u zajednici. Zato je, s vremena na vrijeme, potrebno podsjećati i ukazivati na ugodnost i sigurnost života u svemu što je halal (dozvoljeno) i upozoravati  na neizvjesnost, tjeskobu, brigu i poniženje onih koji su se odali haram (zabranjenim stvarima). Abdullah ibn Omer r.a. prenosi da je Poslanik a.s., rekao: „Dunjaluk je lijepo uživanje, pa ko ovdje nešto na halal način zaradi i potroši u ono što je dozvoljeno, Allah će ga nagraditi džennetom. A ko ovdje na haram način stiče i troši u ono što nije dozvoljeno, Allah će ga uvesti u kuću poniženja. Mnogo je onih koji raspolažu Allahovim imetkom na način kojim Allah nije zadovoljan i oni će na Sudnjem danu biti kažnjeni“.  (Bejheki)

Imajući u vidu značaj halala i harama, Islamska zajednica kontinuirano promovira buđenje svijesti o sistemu islamskih vrijednosti i o tome da nije nevažan naš izbor u praktičnim životnim pitanjima.  A pred nama je svakog dana mnoštvo izbora: od hrane koju jedemo, hotela u kojem odsjedamo, odjeće koju kupujemo i odijevamo, pa do pitanja izbora koji se odnosi na očuvanje naše životne sredine i poštivanje prava radnika. U tim izborima, musliman će uvijek dati prednost, onome što je, čisto, dozvoljeno i pravedno, jer se takav izbor ne kosi sa principima i vrijednostima njegovog vjerovanja.

Osnivanjem Agencije za halal certificiranje, Islamska zajednica je uložila institucionalni napor da dodatno upozna muslimane i muslimanke sa praktičnom dimenzijom života po halal principima. Bosna i Hercegovina najveće je halal-tržište Jugoistočne Evrope, a Agencija za certificiranje halal-kvalitete izdala je certifikat za sve vodeće brendove u BiH. Trenutno ima više od pet hiljade bosanskohercegovačkih halal-proizvoda na policama marketa širom BiH. Halal i haram nisu samo pojmovi koji se odnose na šerijatom propisanu hranu, halal i haram nisu samo sinonimi za certifikat koji označava dozvoljene i nedozvoljene proizvode.

Halal i haram su uzvišene praktične vrijednosti koje imaju svoju široku primjenu u skoro svim oblastima našeg ličnog i društvenog života. U savremenom kontekstu života  koncept halala podrazumijeva odgovornost za rasipanje prirodnih resursa, otpor izrabljivanju muškaraca, žena i djece, osudu zlostavljanja životinja. Pridržavati se halal načela danas, znači pokazivati poštovanje i osjećajnost prema ljudskom dostojanstvu, prirodi i životinjama. Stoga je potrebno izgrađivati i jačati svijest o halalu, ali i na vrijeme prepoznavati procese i standarde koji pomažu da se takva svijest učvrsti u vjerovanju i donese plodove zdravog i neporočnog života.

قُلْ مَنْ حَرَّمَ ز۪ينَةَ اللّٰهِ الَّت۪ٓي اَخْرَجَ لِعِبَادِه۪ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِۜ قُلْ هِيَ لِلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا فِي الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ الْقِيٰمَةِۜ كَذٰلِكَ نُفَصِّلُ الْاٰيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ ﴿32﴾

“Reci: ‘ Ko je zabranio Allahove ukrase, koje je On za robove svoje stvorio, i ukusna jela? ‘ Reci: “Ona su za one koji su na ovome svijetu vjerovali isključivo namijenjena na onome svijetu.” Eto tako mi podrobno izlažemo dokaze ljudima koji znaju.” (Al-A’raf 32)

Pozivamo muslimane i muslimanke da prošire svoje vidike o halal tržištu i da iskoriste svoja potrošačka prava kako bi se informisali o porijeklu, sadržaju i kvaliteti roba i usluga koje kupuju i koriste. Također, podsjećamo naše čestite proizvođače i poduzetnike da principe svoga poslovanja i kvalitet usluga usklade sa zahtjevima halala, sa normama dozvoljenog sadržanih u načelima islamskog vjerovanja, jer će time steći naklonost i povjerenje kod svojih korisnika. Primjenom halal standarda vjernička srca i savjest biće mirniji zbog saznanja da su u običnim i svakodnevnim poslovima i potrebama pošteđeni šejtanskih haram zamki.

S tim u vezi, pozivamo vas da posjetite Sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019 koji će se od 26. do 28. septembra održati u Kulturno sportskom centru Skenderija u Sarajevu.  Radno vrijeme Sajma za posjetitelje je od 10:00 do 19:00 sati.  Gospodaru naš, molimo Te da nas opskrbiš halal nafakom i da u našim srcima povećaš ljubav prema svemu lijepom i dozvoljenom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top