Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Rezultati Božjeg cilja i usmjerenja u duši i životu: Spoznaja svrhe ljudskog postojanja

Rezultati Božjeg cilja i usmjerenja u duši i životu: Spoznaja svrhe ljudskog postojanja

      Nema sumnje da Božji cilj i usmjerenje nose sa sobom korisne plodove u duši i životu. Te plodove čovjek ubira na dunjaluku a još više na Ahiretu. To su sočni plodovi od kojih izdvajamo sljedeće:

      Prvi: Spoznaja svrhe ljudskog postojanja

      Čovjek spoznaje svrhu postojanja, smjerokaz putanje i poslanicu svojeg života. S tim osjeća vrijednost i značaj života, te slast življenja. Na taj način on saznaje da nije bezvrijedna praška u svemiru, niti stvorenje koje se na ovom svijetu odjednom obrelo. A tako misle oni koji su porekli Allahovo postojanje i sumnjali, pa nisu spoznali zašto su nastali, zašto žive i umiru? Vjernici ne žive u sljepilu i ne idu bez cilja, već koračaju uputom od Gospodara rasvjetljenom stazom nakon što su spoznali i potvrdili Allahovu jednoću. Oni neće nikada kazati riječi jednog pjesnika:

„Došao sam, ne znam odakle. Ali, dođoh“.

      Jer im je jasan božanski cilj i saznali su odakle su i zašto došli. Znaju gdje se nalaze i gdje idu. Dovoljno je da se pročita u Kur'anu odgovor Ibrahima, a.s., (Halilur-rahman[1]), obožavaocima kipova:

      „Doista, neprijatelji moji? Ali, to nije Gospodar svjetova, koji me je stvorio i na Pravi put uputio, i koji me hrani i poji, i koji me, kad se razbolim, liječi, i koji će mi život oduzeti, i koji će me poslije oživiti, i koji će mi, nadam se, pogreške moje na Sudnjem danu oprostiti!“ (Eš-Šu'ara: 77-82).

[1] Allahov prijatelj

Nastavlja se.

Izdavač: Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori

Naziv knjige: Odlike islama

Naziv originala: خصائص العامة للاسلام

Autor: dr. Jusuf el-Karadavi

Prijevod: Džemo Redžematović

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top