Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Reper prošao pakao Guantanama u znak protesta

Reper prošao pakao Guantanama u znak protesta

Ovaj 39-godišnjak prihvatio je da učestvuje u kampanji "Ustani za pravdu" (Stand for Justice) koja je tako tempirana da se preklopi sa početkom posta tokom Ramazana, koji je počeo danas. U ovom četvorominutnom filmu organizacije za ljudska prava "Reprieve" i dobitnika nagrade BAFTA, režisera Asifa Kapadie, Bey se podvrgava proceduri "hranjenja", prenosi B92.

Zatvor u Guantanamu jedan je od najzloglasnijih zatvora na svijetu. U njemu završavaju svi oni optuženi za terorizam i u njemu zatvorenici trpe ozbiljne torture. Jednu od njih odlučio je da prođe i popularni glumac i reper.

U Guantanamu trenutno više od 120 ljudi štrajkuje glađu zbog neljudskih uslova u kojima završavaju zatvorenici, pretežno muslimani, optuženi za terorizam. Osim što im čuvari ne dozvoljavaju molitvu, ne žele da dozvole ni neka druga osnovna ljudska prava, sve u cilju slamanja duha zarobljenika. Upravo je iz tog zatvora proizašla jedna od najgorih tehnika mučenja današnjeg doba nazvana "waterboarding". Zatvorenik se objesi glavom prema zemlji, u usta mu se gurne krpa koja se tada natopi vodom, pa osoba ima utisak konstantnog davljenja, a ne može da umre.

Većinu zatvorenika koji štrajkaju glađu čuvari su odlučili da prisilno hrane. Metode hranjenja su totalno brutalne. U dokumentu koji je procurio u javnost navode se vojna uputstva, ili standardna operativna procedura, za prisilno hranjenje zatvorenika i ti detalji su užasavajući.
 

oslobodjenje.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top