Islamske temeU Fokusu

Recept za bogatstvo i sreću: „Budi zadovoljan s onim što ti je Allah dao“

Tragamo za bogatstvom, a ono je tako blizu. Budi zadovoljan s onim što imaš i već si bogat.

Muhammed, s.a.v.s. kaže: „Budi zadovoljan s onim što ti je Allah dodijelio, bit ćeš najbogatiji čovjek!“

Tragamo za bogatstvom, a ono je tako blizu. Budi zadovoljan s onim što imaš i već si bogat. Ako si nezadovoljan u srcu, nikad nećeš biti sretan, ma koliko da imaš imetka jer će ti se uvijek činiti malim i nedovoljnim. Uspjeh i sreća dolaze s promjenom našeg pogleda na život. Ovo je jedna od osobina koja je danas kod većine ljudi zapostavljena. Većina smatra da je bogatstvo u mnoštvu imetka, dobrom položaju, ugledu, a doista, bogatstvo je u bogatstvu, zadovoljstvu duše. Amr b. El-As, radijallahu ‘anh, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: „Uspio je onaj koji prihvati islam, opskrba mu bude dovoljna i Allah ga učini zadovoljnim onim što mu je dao.“ (Muslim, 2473.)

Koliko nas je samo opterećeno svim mogućim brigama, a onu jedinu bitnu – naš odnos prema islamu – zaboravljamo? Svako od nas ima očekivanja u ovom i budućem životu, tragamo za ispunjenjem naših snova i ciljeva. Neumorno tragamo za ispunjenjem naših potreba i njima se predajemo. Radi njih bdijemo i odričemo se mnogih stvari koje želimo sad, da bismo imali nešto sutra. I tu mnogi od nas upadnu u zamku postavljanja prioriteta.

Koji su naši prioriteti u životu? Ujutro kad se budimo, šta prvo pomislimo? Koliko od nas kad se budi, jedina mu je briga kako zadovoljiti Allaha i pomoći ummetu i svim ljudima biti od koristi? Koliko od nas misli samo na sebe, živi za sebe, dovi samo za sebe? Koliko od nas u drugom muslimanu istinski vidi svoga brata, ne samo samo na riječima, već i u u srcu da osjeti tu bliskost.

U prirodi je insana da voli ono što mu je blisko, što može imati odmah, bez čekanja. Zato je mnogim ljudima dunjaluk preokupacija, a Ahiret i stran i dalek. Ko će dočekati tamo sevape, daj ti nama odmah ovdje. Priroda je to insana. Malo ko ima strpljenja da sačeka rezultate, uspjeh i sreću. Tempo modernog života nas uči da želimo sve, i to odmah sada. Zato da bi se promijenio i naš odnos spram islama općenito, a posebno spram Allahove Knjige, moramo da promijenimo način na koji gledamo na ovaj život i na budući.

Mudar je čovjek koji svaku stvar stavi na mjesto koje joj pripada i pridaje joj značaj shodno njenoj vrijednosti. Dunjaluk ima svoje mjesto, kao i ahiret. Dunjaluk je kuća prolaznosti, a ahiret je istinski dom. Shvatimo ahiret kao dugoročno ulaganje, štednju dobrih djela i trud u stjecanju zadovoljstva Milostivog. Dunjaluk nam tad dođe kao prilika da se zaradi nešto veće, uzvišenije i ljepše, radimo na njemu, ali ne zaboravljamo da je ahiret bolji i da njemu idemo. Ukoliko nam se kriteriji obrnu, pa nam dunjaluk bude u srcu velik, a ahiret mali, nećemo imati volje radimo na stjecanju ahiretskih nagrada jer vrijednost njihova je za nas pomućena.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button