Recept dana: Umak od sira za tortilja čips
Priprema:
10 min
Kuhanje:
5 – 7 min
Serviranja:
6 porcija
Sastojci:
1 bjelance
1/2 kašičice čilija u prahu
1/4 kašičice mljevenog kumina
prstohvat češnjaka u prahu
so i svježe mljeveni biber po ukusu
6 manjih pšeničnih tortilja ili 400g tortilja čipsa
2 šolje svježeg posnog sira
2 kašike maslinovog ulja
1/4 šolje svježeg vlasca, sjeckanog
1/4 šolje svježe sjeckanog korijandera
so i svježe mljeveni biber po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C.
U zdjeli pomiješajte bjelanjak sa svim začinima pa premažite tortilje tom mješavinom.
Poredajte ih na tepsiju koja je obložena masnim papirom za pečenje. Pecite 5 – 7 minuta ili dok čips ne bude hrskav i zlatnožute boje.
U međuvremenu, stavite svježi sir u zdjelu, pospite maslinovim uljem i svježim začinskim biljem te začinite solju i paprom. Tortilja čips stavite u zdjelu i poslužite uz svježi sir.
Savjet:
Umak od sira uvijek možete razrijediti tako što ćete ga staviti u blender i dodati pola čaše jogurta!
akos.ba