Kulinarstvo

Recept dana: Teletina u sosu od gljiva

Priprema:

15 min

Kuhanje:

20 – 25 min

Serviranja:

6 porcija

Sastojci:

700g teletine

180g brašna

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice mljevene paprike

2 kašike maslaca

400g gljiva, šampinjona

180ml pilećeg ili junećeg temeljca

125mlvrhnja za kuhanje 20% m.m.

2 kašike paradajz sosa

1 mladi luk, isjeckan

1/2 kašičice narendane limunove kore

2 kašike listova svježeg peršuna, isjeckanog

bibera, mljevenog po želji

Priprema:

U zdjeli izmješajte brašno, so, biber, mljevenu papriku. Uvaljajte svaki komad mesa u ovu mješavinu.

U velikoj tavi, na istopljenom maslacu, dinstajte meso, u nekoliko tura, vadeći ga iz tave čim porumeni. Izvađene komade mesa, poklopite da ostanu topli.

Odvojite peteljke sa šampinjona. Svaku kapicu šampinjona isijecite na tanke listiće. Dodajte tako izrezane gljive u tavu gdje se peklo meso i dinsajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte pileći ili goveđi temeljac, vrhnje za kuhanje, paradajz sos, luk i ostavite da proključa.

Smanjite teperaturu na minimum i kuhajte još 7 – 8 minuta, miješajući često, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre. Umiješajte narendanu limunovu koru.

Pospite sos preko mesa, pobiberite po želji i ukrasite listovima svježeg peršuna.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button