Recept dana: Najbolji sos za špagete
Priprema:
10 min
Kuhanje:
25 – 30 min
Serviranja:
6 porcija
Sastojci:
450g junećeg mljevenog mesa
500g gljiva
2 stabljike celera, sjeckane
2 češnja bijelog luka, izgnječena
1 glavica crvenog luka, sjeckanog
1 kašika mješavine talijanskog začina
1/4 kašičice mljevenog čilija
1 1/2 šolja trajnog mlijeka
400g paradajza na kockice
100g paradajza iz tube
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
120g ribanac
Priprema:
U velikoj tavi na malo ulja prepržite mljeveno meso. Dodajte gljive, celer, bijeli luk i začine.
Kuhajte na srednjoj vatri dok gljive ne smekšaju.
Dodajte mlijeko i ostavite da proključa. Smanjite vatru i miješajte povremeno dok se mlijeko ne reducira. Dodajte paradajz i paradajz iz tube pa kuhajte na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne. Začinite solju i/ili biberom.
Servirajte preko omiljene paste i pospite ribancem.
Savjet:
Ukoliko nemate gotovu mješavinu talijanskog začina, možete koristiti 1 kašičicu suhog bosiljka, origana i ružmarina. Pospite završeno jelo nasjeckanim svježim bosiljkom, origanom ili peršunom.
akos.ba