Recept dana: Brzo&Fino carska juha od pečenog krompira
Priprema 10 min.
Kuhanje
25 min.
Serviranja
4 – 6 obroka
Sastojci:
4 srednja duguljasta pečena krompira, oguljena i izrezana na kockice (cca. 4 šolje)
1 veliki luk, sitno isjeckan
1/2 kašičice paprike
prstohvat soli i bibera
500ml povrtnog ili pilećeg temeljca
2 kašike sirćeta
1 šolja Brzo&Fino vrhnja za kuhanje laganog
3/4 šolje isjeckanog tvrdog žutog sira
1 mladi luk, tanko narezan ili 1 kašičica svježeg vlasca, isitnjenog
2 kašike, na sitne kockice, narezane salame
Priprema:
Pečeni krompir nasječen na kockice, zajedno sa lukom, paprikom i malo soli i bibera staviti u posudu za kuhanje. Dodajte temeljac, poklopite i pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite vatru na srednje, poklopite i kuhajte lagano 15 minuta ili dok krompir ne omekša.
U međuvremenu, u manjoj posudi postepeno umutite sirće u vrhnje, pustite da stoji dok se malo ne zgusne.
Uklonite juhu s vatre. Napravite pire da struktura bude glatka. Vratite u lonac. Umiješajte tri četvrtine količine Brzo&Fino vrhnja za kuhanje laganog (već pomiješanog sa sirćetom), zagrijavajte do pojave mjehurića, miješajući često, ali ne dopustite da kuha. Maknite s vatre i umiješajte 1/2 šolje sira. Posolite i pobiberite po potrebi.
Naspite juhu u zdjelice, nehajno ukrasite preostalim vrhnjem i sirom, mladim lukom ili vlascem i suhim mesom.
Savjet:
Koristite duguljasti krompir za pečenje zbog izvrsne teksture. Okrugli krompiri mogu juhu napraviti ljepljivom.
Brzo&Fino i Akos.ba