Uncategorized

Recept dana: Brzi rižoto sa brokulama

Priprema 5 – 10 min
Kuhanje
25 – 30 min
Serviranja
4 porcije
Sastojci:
1 kašika putera
3 češnja bijelog luka, samljevenog
1 luk, isjeckan
so i biber
250g riže
500 ml povrtnog temeljca
1 kašika brašna
500ml mlijeka
250g brokula, samo cvjetovi
1 limun
125g parmezana, narendanog
svjež bosiljak ili mladi luk, isjeckan (za serviranje)
 
Priprema:
U velikoj tavi istopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte bijeli luk, crveni luk, so i biber i dinstajte 2 minute. Dodajte rižu i dinstajte 30 sekundi. Sipajte povrtni temeljac.
Umutite brašno sa mlijekom i onda to sipajte u tavu, ostavite da proključa, miješajući povremeno. Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte, povremeno promiješajte i ostavite da krčka 15 minuta. Dodajte brokulu, pokrijte i ostavite da krčka još 5 do 8 minuta, dok riža ne bude mekana (ali ne i prekuhana), a brokula pomalo hrskava.
U međuvremenu, narendajte pola kašičice limonove kore i iscijedite 2 kašike limunovog soka. Dodajte u rižoto, pa istresite polovinu parmezana. Umiješajte i sve to pospite preostalim parmezanom.
Savjet:
Za potpuniji obrok, u rižoto možete dodati prženu piletinu, isjeckanu na komadiće.

Brzo&Fino i Akos.ba

Povezani članci