Brak i porodicaIslamske teme

Razvijanje islamskog karaktera kod djece

Vrlo ozbiljno pitanje sa kojim se danas suočava islamski svijet je karakter naše mladosti, koji je često daleko od islamskog učenja. Kada čitam novinske izvještaje o ponašanju naše mladosti, moje srce plače od bola. Hvata me tuga i pitam se gdje je ummet? Muslimanska omladina pije alkohol? Muslimanska omladina krade? Muslimanska omladina nema poštovanja prema svojim starijima? Loši primjeri su svuda. Poslanik Muhammed  alejhi sselam poslan je svijetu kako bi usavršio ljudsko ponašanje i moral.

Postali smo ovisni o kritiziranju drugih. Zar ne razumijemo šta radimo? U kom pravcu se kreće naša zajednica? Najveća odgovornost koja pada na muslimanski ummet jeste pružanje ispravnih islamskih učenja i usađivanje morala i karaktera u našu djecu.

Nikada ne smiju lagati, niti prevariti, ako su trgovci onda ne smiju zakidati na vagi. Zajednica prožeta dobrim moralom uvijek se uzdiže. To je univerzalni princip koji važi u svim vremenima. Moralno bankrotirana zajednica uvijek stagnira i postaje lišena napretka. Moramo da usadimo dobre navike kod naše dece. To je imperativ za naš napredak.

U dobi od 12 do 24 godine, mlada osoba je najosjetljivija. Ovu činjenicu potvrđuju i obrazovni radnici. Tokom ovog perioda, ako se djetetov odgoj zanemaruje ili zanemari u potpunosti, on / ona neće ostati čvrsti prema islamskim propisima.

Rasulullah alejhi sselam je znao razlučiti čak i sitne stvari. Jednom je Husein r.a., njegov unuk, stavio komadić hrana u usta a koja je bila sadaka, Poslanik alejhi sselam ga je natjerao da povrati, govoreći: “Ovaj komadić je sadaka i ne možeš ga ti uzeti”. Slično tome, jednom je dječak jeo sa Poslanikom alejhi sselam umjesto da jede hranu koja mu je bila blizu, on je uzimao hranu s različitih mjesta. Rasulullah alejhi sselam mu je fino objasnio: “Dragi moj sine, reci Bismillah, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.” To pokazuje da je Resulullah alejhi sselam sjedio s djecom i učio ih navikama u ishrani.

Da li kada radimo isto?

Danas djeca jedu dok hodaju, stoje i putuju u školu. Mi ih čak i ne prekorimo rekavši da je to suprotno načinu života muslimana. U životu Poslanika alejhi sselam imamo primjer sveobuhvatnog način života. Zanemarili smo taj način života i postali nepažljivi i kao rezultat toga naša djeca su postali plijen neislamskih običaja.

Za muslimanske roditelje, potreba za pružanjem zdravog islamskog odgoja treba da ima prednost nad svim drugim odgovornostima koje duguju svojoj djeci. Život se sastoji od dobrog morala i karaktera. Poslanik alejhi sselam poslan je da bi čovječanstvo podučio lijepom moralu.

U tako kratkom vremenskom periodu, on, alejhi sselam, je uspostavio tako divan karakter među svojim drugovima. Danas ne postoje paralele s tim ljudima. Karakter Ebu Bekra, Omera, Osmana, Alije r.a. njihov karakter je podignut na vrlo visoke razine.

Nakon odlaska iz Poslanikovog alejhi sselam društva oni više nikada nisu govorili laž, nikoga ugnjetavati.

I ako se desi da nešto pogriješe pokajat će se. Danas težimo laganju i ogovaranju zaboravljajući srce muslimana koje će biti povrijeđeno.

U ovom trenutku najvažnija dužnost muslimanskih roditelja je davanje ispravne islamske edukacije svojoj djeci i usađivanje zdravog islamskog karaktera. Naš karakter treba da bude tako visokog standarda da čovječanstvo privučemo islamu.

Koliko je nepravde učinjeno Poslaniku alejhi sselam u Mekki? Svi znate da su mu trnje stavljali na put i da je bio progonjen. Ali da li je ikada odgovorio tako što je zatražio od svojih ashaba da izvedu demonstraciju sile?

U stvari, kada se žena koja je stavljala trnje na put Poslaniku alejhi sselam razboljela, Poslanik alejhi sselam ju je posjetio. Takav je bio njegov karakter. Upitao je: “Zašto nisi odavno stavljala trnje na moj put?” Pitala je: “Ko ste vi?” Poslanik Muhammed alejhi sselam je odgovorio: “Ja sam isti Muhammed pred koga si stavljala trnje.”

Strpljenje, postojanost i dobar karakter su preduslovi za dobrog muslimana. Muslimanima je potrebno usaditi svijest i razumjeti izazove s kojima se suočavaju. Boli me kada vidim kako su postali apatični muslimani. Moramo uvijek biti na oprezu da naša loša djela ne omalovažavaju sliku islama.

Neka nam Svemogući Allah pruži razumijevanje izazova s ​​kojima se suočavamo, štiti nas i daje nam snagu i sposobnost da prakticiramo učenja Poslanika Muhameda alejhi sselam. Amin.

Hvaljen nega je Allah, Gospodar Svemira.

Piše: Abdullah Kapodravi

Izvor: Jamiatul Ulama

Autor teksta je aktivan pisac, govornik i pedagog koji je 28 godina služio kao kancelar Darul Uloom Tadkeshwar, Indija. Mnogo je putovao u islamskom svijetu i na Zapadu.

Prijevod i obrada: Akos.ba

Povezani članci

Back to top button