Liderstvo i menadžment

Razlika između profesionalca i amatera: Priča o tegli za krastavce i prioritetima

Poučna priča

Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je čas počeo, bez riječi je podigao veliku, praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna? Složili su se da jeste.

Profesor je pitao da li ste sigurni? Studenti uglas odgovoriše da jesu. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je tegla sada puna. Studenti odgovoriše: “Sada jeste”.
Profesor upita: Šta mislite može li još nešto sada da stane u ovu teglu? “Nema šanse”, odgovoriše studenti. Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna sitnog pijeska. Kada ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom da li je tegla puna? Nasta žamor i žučna rasprava među studentima. Mnogi od njih priđoše izbliza, gledajući teglu i na kraju zaključiše da je sada definitivno puna i da nema prostora ni za šta više.

Na to profesor izvadi bokal vode i poče da sipa vodu u teglu. Prirodno, voda poče da se utapa u pijesak i cijeli bokal bi ispunjen. Studenti su se smijali i sa nevjericom posmatrali ovaj nesvakidašnji prizor.

Bez daljih pitanja profesor uze dvije šoljice kafe i njima zali unutrašnjost tegle, nakon čega istu, bez ikakvih problema zatvori.

“Sada”, rekao je profesor dok je smijeh zamirao, “želim da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su najvažnije stvari u vašem životu: to su Vaši A, odnosno apsolutni prioriteti. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su Vam također važne, ali nisu u zoni apsolutnih prioriteta. Pijesak predstavlja stvari koje bi trebalo uraditi, ali nisu direktno povezane sa Vašim glavnim ciljevima. Voda predstavlja stvari koje bi bilo ugodno ili lijepo da uradite, male stvari, sa kojima se suočavate svakodnevno u životu.

Ako napunite teglu prvo teniskim lopticama, samo tada postoji mogućnost da je napunite ostalim stvarima. Ukoliko biste pokušali sa drugačijim redosljedom, npr. prvo da napunite teglu vodom ne bi bilo mjesta ni za šta drugo.

Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mjesta za one važne stvari, niti ćete postići prave ciljeve koje želite ostvariti u svom životu. Stoga, strogo vodite računa o redoslijedu kojim rješavate stvari tako da one koje su od najveće važnosti nikada ne prepustite na milost i nemilost onima koje su od manje važnosti. Radite po prioritetima – profesionalci i amateri upravo se razlikuju po svojoj sposobnosti jasnog određivanja i beskompromisnog djelovanja prema unaprijed utvrđenim prioritetima.”

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala šta je onda predstavljala kahva. Profesor se nasmijao. “Drago mi je da ste to primjetili i pitali. Bez obzira koliko mislite da vam je život pun ili preopterećen, vjerujte da uvijek možete i trebate pronaći vremena za kahvu sa dragim osobama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button