Poučne priče

Razbijanje boca: Priča o Omeru i alkoholu

Prije islama, Omer je bio pijanica, zapravo većina ashaba prije islama je pila alkohol.

Kada se Omer vratio Allahu, iskreno je želio da se odrekne svega što je sporno i svega čega se mora odreći u ime Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Omer je iskreno tražio od Allaha da mu razjasni određene stvari. Mnogima od nas je poznat odnos između Omerovih dova i određenih ajeta o alkoholu, ali obratimo pažnju na ovu predaju koju prenosi Tirmizi u svome Sunenu.

Omerova dova

Omer je govorio: Allahu, podari nam o alkoholu objašnjenje koje je dovoljno.

Nakon što je prvi put proučio ovu dovu, Allah je objavio sljedeći ajet:

Pitaju te o vinu i kocki. Reci: Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi. (El-Bekara, 219)

U tom trenutku, kada je objavljen ovaj ajet, Omer je počeo da uči sljedeću dovu: Allahu, objasni nam o alkoholu stvari koje će nas zadovoljiti.

Što znači, stvarno želim znati da li je ovo haram cijelo vrijeme ili samo tokom određenog vremena.

Onda je Allah objavio sljedeći ajet: O vjernici nikako pijani namaz ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate! (En-Nisa’, 43)

Jer se dogodilo da je grupa ashaba klanjala, a ashab koji je imamio tokom akšam-namaza je bio pijan pa je pomiješao ajete, preskačući sa sure na suru.

Tako da je Allah zabranio da dolaze na namaz dok su pijani.

U to vrijeme, ashabi su pili prije namaza pa bi bili pijani kada dođu na namaz, ili bi počeli piti nakon jacije namaza.

Tako da je Omer još jednom dovio: Allahu, objasni nam o alkoholu ono što će biti dovoljno.

Pa je Allah objavio sljedeći ajet: Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i obavljanja namaza odvrati. Pa, hoćete li se okaniti? (El-Ma’ide, 91)

Nakon što mu je proučen ovaj objavljeni ajet, Omer je rekao: Okanili smo se, okanili. U smislu neću više doviti.

Ovoj priči dodati ćemo i priču kada su ashabi došli do poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i upitali: Šta se dogodilo sa ashabima koji su preselili, a pili su?

Allah je objavio nakon toga sljedeći ajet: Onima koji vjeruju i dobra djela čine nema nikakva grijeha u onome što su oni pojeli i popili (prije zabrane). (El-Ma’ide, 93)

Tako im je oprošteno.

Omerova iskrenost

Sada, ono što stvarno želim ovdje istači i što je jako značajno jeste da je Omer tragao za istinom, on nije tražio izgovor, on nije tražio nikakvu pogodnost. Njegova ljubav prema Allahu i poslaniku Muhammedu bila je veća od njegove ljubavi prema alkoholu, bila je veća od njegove ljubavi prema tom poroku.

A dokaz tome je ono i što prenose Buhari i Muslim da je Omer zapravo ustao i rekao: O ljudi, objavljena je zabrana alkohola (hamra), a on se dobivao od petero: grožđa, datula, meda, pšenice i ječma. Alkohol (hamr) je ono što prekriva razum. U smislu pa hoćete li prestati i izbjegavati ga.

Trebali bismo imati Omerovu razinu iskrenosti, a to je da želimo znati istinu kako bismo je slijedili, a ne da pronalazimo rupe i izgovore kako bismo se i dalje mogli pokoravati svojim željama.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Omar Sulejman

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci