Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – šesti dan

Recept za spremanje tope možete pogledati OVDJE.

  1. Brzo&Fino kremasta povrtna čorba

 

Priprema:15 min

Kuhanje: 25 min

Serviranja:6 – 8 porcija

Sastojci:

1 kašika Dukat maslaca

2 stabljike celera, sitno sjeckane

2 češnja bijelog luka, propasirana

1 glavica crvenog luka, sitno isjeckana

1 velika slatka crvena paprika, na kockice

so, biber

500ml povrtnog ili pilećeg temeljca

4 crvena krompira, izrezana na kockice (1cm)

3 šolje kukuruza u zrnu (svježi ili zamrznuti)

2 kašike brašna ili kukuruznog škroba

375ml Brzo&Fino vrhnje za kuhanje 20% m.m.

kašičica nasjeckanog svježeg bosiljka

Priprema:

U velikoj posudi rastopite Dukat maslac na srednje jakoj vatri. Propržite celer, bijeli luk, crveni luk, crvenu papriku, 3/4 kašičice soli i 1/4 kašičice crvene  paprike 5 minuta ili dok crveni luk ne omekša.

Dodajte povrtni ili pileći temeljac, krompir, kukuruz i 500ml vode; pojačajte vatru dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 10 minuta ili dok krompir ne bude skoro skuhan.

Umutite brašno u Brzo&Fino vrhnje za kuhanje i postepeno umiješajte u lonac. Malo pojačajte vatru i kuhajte nepoklopljeno, miješajući, oko 5 minuta ili dok se lagano ne zgusne. Nije potrebno da dalje ključa. Začiniti solju i biberom, naspite u zagrijane zdjele i pospite bosiljkom.

Ovo je lagana krem čorba, a ako vam je draža gušća, povećajte količinu brašna ili kukuruznog škroba na 3-4 supene kašike.

  1. Riblji fileti u jogurt sosu

Priprema: 10 min

Kuhanje :15 – 18 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

1 kašika kima u zrnu

1 kašika korijandera u zrnu

2 kašike mljevene paprike

1 kašika šećera

1/2 kašičice morske soli

1 kašičica bibera

1g cimeta

1g mljevene paprike ljute (po želji)

250ml Dukat jogurta

1 češanj bijelog luka, zgnječenog

2 kašičice svježeg đumbira, narendanog

prstohvat šafrana

200g fileta bakalara ili oslića

Priprema:

U maloj tavi na srednje jakoj temperaturi propržite kim i korijander, oko 3 minute. Sklonite sa strane i ostavite da se hladi. Nakon toga ih sameljite u mlinu za kafu ili mlinu za začine.

U maloj zdjeli pomiješajte samljeveni kim, korijander, mljevenu papriku, šećer, so, biber, kurkumu, cimet i mljevenu ljutu papriku (po želji). U sve to dodajte Dukat  jogurt, a zatim bijeli luk, đumbir i šafran.

U vatrostalnoj zdjeli rasporedite riblje filete i svaki komad pospite ovim miksom Dukat jogurta i začina. Ostavite u frižideru minimum 1 sat, da riba upije sos. Zagrijte rernu na 220°C. Pecite nepokriveno, 12 – 15 minuta.

  1. Slatka pita od jabuka i dunja

Priprema: 15 min

Kuhanje: 25 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

1/2kg kora za pitu

1/2kg jabuka

1/2kg dunja

ulje

cimet

200g sjeckanih oraha ili badema

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

šećer u prahu

Priprema:

Jabuke i dunje operite, ogulite i izrendajte. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Probajte smjesu i dodajte još šećera, po ukusu.

Dodajte sjeckane orahe ili bademe, te drugo suho voće (po želji) i ovom smjesom filujte svaku koru, koju ste prethodno nauljili.

Slažite sve u podmazanu tepsiju.

Pecite u rerni 20-25 minuta, ostavite da se ohladi a onda pospite šećerom u prahu.

Savjet:

Umjesto jabuka, možete stavite sezonsko voće po želji, na primjer breskve ili višnje.

Uz komad kolača možete dodati i kuglu voćnog sladoleda.

akos.ba

Povezani članci