Ramazanski iftarski meni – šesti dan
Recept za spremanje tope možete pogledati OVDJE.
- Brzo&Fino kremasta povrtna čorba
Priprema:15 min
Kuhanje: 25 min
Serviranja:6 – 8 porcija
Sastojci:
1 kašika Dukat maslaca
2 stabljike celera, sitno sjeckane
2 češnja bijelog luka, propasirana
1 glavica crvenog luka, sitno isjeckana
1 velika slatka crvena paprika, na kockice
so, biber
500ml povrtnog ili pilećeg temeljca
4 crvena krompira, izrezana na kockice (1cm)
3 šolje kukuruza u zrnu (svježi ili zamrznuti)
2 kašike brašna ili kukuruznog škroba
375ml Brzo&Fino vrhnje za kuhanje 20% m.m.
kašičica nasjeckanog svježeg bosiljka
Priprema:
U velikoj posudi rastopite Dukat maslac na srednje jakoj vatri. Propržite celer, bijeli luk, crveni luk, crvenu papriku, 3/4 kašičice soli i 1/4 kašičice crvene paprike 5 minuta ili dok crveni luk ne omekša.
Dodajte povrtni ili pileći temeljac, krompir, kukuruz i 500ml vode; pojačajte vatru dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 10 minuta ili dok krompir ne bude skoro skuhan.
Umutite brašno u Brzo&Fino vrhnje za kuhanje i postepeno umiješajte u lonac. Malo pojačajte vatru i kuhajte nepoklopljeno, miješajući, oko 5 minuta ili dok se lagano ne zgusne. Nije potrebno da dalje ključa. Začiniti solju i biberom, naspite u zagrijane zdjele i pospite bosiljkom.
Ovo je lagana krem čorba, a ako vam je draža gušća, povećajte količinu brašna ili kukuruznog škroba na 3-4 supene kašike.
- Riblji fileti u jogurt sosu
Priprema: 10 min
Kuhanje :15 – 18 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
1 kašika kima u zrnu
1 kašika korijandera u zrnu
2 kašike mljevene paprike
1 kašika šećera
1/2 kašičice morske soli
1 kašičica bibera
1g cimeta
1g mljevene paprike ljute (po želji)
250ml Dukat jogurta
1 češanj bijelog luka, zgnječenog
2 kašičice svježeg đumbira, narendanog
prstohvat šafrana
200g fileta bakalara ili oslića
Priprema:
U maloj tavi na srednje jakoj temperaturi propržite kim i korijander, oko 3 minute. Sklonite sa strane i ostavite da se hladi. Nakon toga ih sameljite u mlinu za kafu ili mlinu za začine.
U maloj zdjeli pomiješajte samljeveni kim, korijander, mljevenu papriku, šećer, so, biber, kurkumu, cimet i mljevenu ljutu papriku (po želji). U sve to dodajte Dukat jogurt, a zatim bijeli luk, đumbir i šafran.
U vatrostalnoj zdjeli rasporedite riblje filete i svaki komad pospite ovim miksom Dukat jogurta i začina. Ostavite u frižideru minimum 1 sat, da riba upije sos. Zagrijte rernu na 220°C. Pecite nepokriveno, 12 – 15 minuta.
- Slatka pita od jabuka i dunja
Priprema: 15 min
Kuhanje: 25 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
1/2kg kora za pitu
1/2kg jabuka
1/2kg dunja
ulje
cimet
200g sjeckanih oraha ili badema
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
šećer u prahu
Priprema:
Jabuke i dunje operite, ogulite i izrendajte. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Probajte smjesu i dodajte još šećera, po ukusu.
Dodajte sjeckane orahe ili bademe, te drugo suho voće (po želji) i ovom smjesom filujte svaku koru, koju ste prethodno nauljili.
Slažite sve u podmazanu tepsiju.
Pecite u rerni 20-25 minuta, ostavite da se ohladi a onda pospite šećerom u prahu.
Savjet:
Umjesto jabuka, možete stavite sezonsko voće po želji, na primjer breskve ili višnje.
Uz komad kolača možete dodati i kuglu voćnog sladoleda.
akos.ba