Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – jedanaesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Supa sa mentom i graškom

  3 kašike Dukat maslaca 
1 luk
4 šolje povrtnog temeljca
6 šolja graška
1/4 šolje peršuna
1/4 šolje nane ili mente
so i biber
1/4 šolje Brzo&Fino Milerama 
¼ šolje Brzo&Fino vrhnja za šlag 
2 kašike vlasca

Priprema
10 min
Kuhanje
20 min

6 porcija

Priprema:

U tavi na Dukat maslacu, propržite luk 6 do 8 minuta. Dodajte 2 šolje temeljca i kuhajte dok ne proključa. Dodajte grašak, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dok grašak ne bude mekan. Ostavite sa strane.

Dodajte peršun, mentu, i preostali temeljac. Koristeći blender ili štapni mikser izmiksajte mješavinu u pire. Začinite solju i biberom.

U zasebnoj zdjeli izmiksajte oba vrhnja zatim lagano kašikom nanesite preko supe koja je već servirana u tanjiru. Uživajte!

Japrak

500 g većih listova raštike
1 kg mljevene teletine ili junetine
1 glavica luka
100 g riže
so
1 kašikica začina po želji
2 kašike ulja
Crni biber mljeveni
1 kašika nasjeckane metvice

Priprema
15-20 min
Kuhanje
60 min

6 porcija

Priprema

Listove raštike lagano blanširajte.

Mljeveno meso pomješajte sa  sitno nasjeckanim lukom, rižom, soli, začinima po želji, uljem i biberom.

Listove raštike napunite pripremljenom smjesom i savijte ih u sarmice.

U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, prelijte s malo vode i pospite narezanom metvicom.

Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi dodajte  malo vode.

Savjet

Sarmice servirajte sa krompir pireom i prelijte sa Brzo&Fino kiselim vrhnjem

Mafini od čokolade i banane

250g pšeničnog brašna
2 praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
160g šećera
60g kakaa u prahu
1 jaje
250ml Dukat trajnog mlijeka
2 banane izgnječene
100g Dukat maslaca
100ml Brzo&Fino kiselog vrhnja 12% m.m. 
125g sitno sjeckane čokolade za kuhanje
1/4 kašičice soli

Priprema
10 min
Kuhanje
15 – 18 min

24-36 mafina

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Ubacite papirne korpice u kalup za mafine.

U većoj zdjeli umiješajte brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U drugoj zdjeli umutite šećer i kakao u prahu, dodajte jaje, mlijeko, kiselo vrhnje, banane, sjeckanu čokoladu i otopljeni Dukat maslac.

Mokroj smjesi sada dodajte suhu smjesu od brašna i dobro promiješajte mikserom ili drvenom kašikom. Kašikom napunite korpice u kalupu. Pecite u nekoliko tura jer ćete dobiti više od 12 mafina.

Pecite mafine 30 min. Pustite da se ohlade.

Savjet:

Za još bolji okus mafina koristite zrelije banane ili banane kojoj je kora potamnjela. Mafine prekrijte prozirnom folijom da im sačuvate svježinu. Banane možete zamijeniti bilo kojim voćem.

 

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button