Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – dvadesetšesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Restovani krompir s paprikom i sirom

Priprema 15 min

Kuhanje 22 min

Serviranja 6 porcija

Sastojci:

700g krompira, isječenog na 12 mm debele kocke

60g Dukat maslaca 

1 veliki luk, krupno nasjeckan

2 velike paprike isječene na kockice

375g Sirela edamera, narendanog 

Priprema:

Isjecite krompir na kockice i kuhajte ga nakon ključanja vode još 5 minuta. Sklonite s vatre i iscjedite vodu.

U velikoj tavi istopite Dukat maslac, dodajte krompir i luk i ostavite na umjerenoj vatri uz često miješanje još 5 minuta. Dodajte paprike i nastavite da pečete uz miješanje još 5 minuta, dok paprike ne omekšaju.

Pojačajte temperaturu na najjače i ostavite na vatri još par minuta, dok krompir ne postane smeđkast. Dodajte soli i bibera po ukusu. Prebacite povrće u vatrostalnu posudu pa prekrijte sirom i pecite dok ne dobijete lijepu koru zlatne boje.

Pečenje za veselje

Priprema 20 min.

Kuhanje 100 min.

Serviranja za 6 osoba

Sastojci:

1/4 šolje Dukat maslaca, omekšanog 

2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna

1 1/2 kašičica nasjeckanog svježeg ružmarina

1 kašičica nasjeckanog svježeg timijana

1 cijelo pile – do 2,5 kg

1 mali luk, raščetvoren

6 češnja bijelog luka

1 grančica svježeg ružmarina

so i biber, po ukusu

za sos:

1 šolja pilećeg temeljca

1 kašika Dukat maslaca, omekšanog 

1 kašika svenamjenskog brašna

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C.

U maloj zdjeli pomiješjte Dukat maslac, peršun, ružmarin i timijan. Odvojite sa strane.

Izvadite iz pileta iznutrice, ako ih ima, i operite ga s vana i iznutra, te posušite. Stavite luk, bijeli luk i ružmarin grančicu u unutrašnjost pileta. Pile okrenite prsima prema gore.

Koristeći prste, nježno odvojite s piletine kožu od prsa i s nogu. Pola smjese s Dukat maslacem ravnomjerno namažite ispod kože. Preostali maslac namažite po cijelom piletu s vanjske strane. Posolite i pobiberite. Namjestite krila na leđnu stranu i svežite noge.

Peći u rerni otprilike 1 1/2 sat ili dok sokovi iz pileta ne počnu curiti van, kada bocnete pile. Kada je gotovo, prebacite ga na pladanj i pokrijte folijom.

sos:

Skinite masnoću iz safta koji je ostao od pečenja i prespite u posudu srednje veličine. U to uspite pileći temeljac, stavite da prokuha i kuhajte još 3 minute, dok ne dobije smeđu boju.

U maloj zdjeli umiješajte Dukat maslac i brašno. Dodajte u prethodno pripremljeni saft i kuhajte, miješajući, oko 1 minutu ili dok sos ne postane gladak i gust. Prespite ga u odgovarajuću posudu za serviranje i poslužite uz piletinu.

Savjet:

Za biljnu smjesu kojom tretirate piletinu možete kombinovati 1/4 šolje Dukat maslaca, 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna i mente, te 2 mala češnja bijelog luka, propasirana.

Krc-krc karamela

Priprema 30 min

Kuhanje 5 min

Serviranja 8 porcija

Sastojci:

125g Dukat maslaca 

125g šećera

4 jabuke oguljene i isjeckane na kocke

1/2 kašičice cimeta

prstohvat muškatnog oraščića

prstohvat soli

500g sladoleda od vanilije

250g žitarica po želji

Priprema:

Rastopite Dukat maslacu tavi, dodajte šećer i karamelizirajte ga, dok ne dobijete zlatnu karamel boju.

Dodajte jabuke, cimet, muškatni oraščić i kuhajte 5 minuta. Posolite.

U zdjelice za serviranje prvo redajte karamel od jabuka, nakon toga kugle sladoleda i za kraj pospite musli žitaricama. Ostavite u zamrzivač.

Umjesto granola žitarica sve možete posuti prženim bademima ili orasima.

 Savjet:

Zamijenite granola žitarice prženim bademima ili orasima, sitno nasjeckanim.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button