Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – dvadesetdrugi dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Pogača sa povrćem i sirom

Priprema 20 min

Kuhanje 1 h, 15 min

Serviranja 10 – 12 porcija

Sastojci:

500g brašna

60g pšeničnih mekinja, zobenih mekinja ili granola žitarica

1 kašika praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice cimeta

125g mrkve, narendane

125g tikve, narendane

125g tikvica, narendanih

250g Sirela gauda sira, narendanog ili isječenog na kockice 

60g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi 

80g šećera

2 jajeta

300g President mladog sira 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. Podmažite i pobrašnite tepsiju.

U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke:

Dodajte povrće i 160g Sirela gauda sira. U drugoj zdjeli umutite Dukat maslac sa šećerom. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro muteći poslije svakog. Dodajte President  mladi sir i sipajte sve to u udubljenje suhih sastojaka, koji se nalaze u drugoj zdjeli. Miješajte viljuškom sve dok se smjesa ne sjedini.

Sve naspite u pripremljenu tepsiju, pospite Sirela gauda sirom po vrhu i pecite u rerni sat i 15 minuta.

Goveđi ragu sa krompirom

Priprema 20 min

Kuhanje 1 h 50 min

Serviranja 8 porcija

Sastojci:

1kg govedine bez kosti, izrezane na 4cm kocke

80g brašna

so i biber

3 kašike Dukat maslaca 

4 češnja bijelog luka, izgnječenog

2 glavice luka, nasjeckane

2 stabljike celera, nasjeckane

2 lista lovora

2 kašičice mljevenog kumina

1/2 kašičice mljevenog cimeta

1/2 kašičice mljevene paprike

375ml goveđeg temeljca

375ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 

2 velika krompira

2 kašičice limunovog soka

svježi list peršuna

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. U zdjeli uvaljajte meso u polovinu pripremljenog brašna i pola kašičice soli.

U tavi istopite trećinu Dukat maslaca i prepecite meso da dobije boju. Radite to u serijama po 2 komada mesa. Ako ima potrebe dodajte još Dukat maslaca. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz tave, smanjite temperaturu na srednje-nisku i dodajte ostatak maslaca. Zatim dodajte luk, bijeli luk, celer, listove lovora, kumin, cimet i mljevenu papriku pa dinstajte 3 minute.

Umiješajte ostatak brašna. Postupno dodajite goveđi temeljac i Brzo&Fino vrhnje za kuhanje, pojačajte temperaturu i pustite da krčka. Vratite meso u tavu, sve izmiješajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu, poklopite je i pecite u zagrijanoj rerni 1 sat.

U međuvremenu, ogulite krompir i nasjecite ga na kocke veličine 2cm. Pola sata prije nego što je meso gotovo, dodajte krompir. Kada su i meso i krompir gotovi, skinite poklopac i pecite još 15 minuta. Izvadite listove lovora iz zdjele. Umiješajte limunov sok i po potrebi začinite solju.

Servirajte sa nasjeckanim listom peršuna.

 Savjet:

Ragu možete držati u frižideru i do dva dana pa ga podgrijati u rerni i zatim mu dodati malo limunovog soka.

Domaći sladoled od vanilije

Priprema 10-15 min

Serviranja 500 ml sladoleda

Sastojci:

1,5dl Dukat trajno mlijeko 

3 žumanca

100g šećera u prahu

200ml Brzo&Fino vrhnje za šlag 

4-5 kapi arome vanilije

Priprema:

Žumanca, mlijeko i šećer u prahu mutiti na pari dok se smjesa ne zgusne (oko 4-5 minuta). Kremu ohladiti i kada se ohladi ukapati 3-4 kapi arome vanilije i dobro izmiješati.  Vrhnje za šlag umutiti u čvrstu kremu. Obje kreme staviti u jednu zdjelu a zatim lagano izmiješati kašikom. Masu istresti u željenu posudu i ostaviti u zamrzivač 2-3 sata.

Savjet: Po želji možete dodati čokoladu u prahu ili izblendano smrznuto voće.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci