Ramazanski iftarski meni – 27. dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Rižoto s gljivama i ribancem
Priprema 15 min
Kuhanje 15 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
1/2 kg gljiva, isječenih na tanke režnjeve
60g luka, sitno isjeckanog
2 kašike brašna
160g Galbani mocarela sira, narendanog
125g Sirela ribanca, narendanog
500g riže, skuhane
so
biber
peršun, svjež, isjeckan
Priprema:
Istopite Dukat maslac u velikoj tavi. Dodajte gljive i luk. Dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte brašno. Zatim dodajte Dukat trajno mlijeko. Ostavite da se krčka na umjerenoj vatri, miješajući često, dok ne provri i dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre. Dodajte Galbani mocarelu i Sirela ribanac. Miješajte dok se sir ne otopi. Dodajte prethodno skuhanu, vruću rižu. Posolite i pobiberite.
Ukrasite sitno isjeckanim peršunom. Poslužite odmah.
Piletina u sosu od senfa
Priprema 5 min
Kuhanje 15 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
3 kašike brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
4 pileća fileta
75ml pilećeg temeljca
2 kašike senfa
250ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano
so i biber
Priprema:
Stavite brašno, so i biber u plitku posudu. Odvojite jednu kašičicu ove mješavine sa strane.
Uvaljajte piletinu u brašno. U velikoj tavi otopite Dukat maslac pa dodajte piletinu i pecite je 10 – 15 minuta, dvaput okrećući. Izvadite piletinu iz tave i dodajte kašičicu sačuvanog brašna, miješajući oko 30 sekundi.
Ulijte temeljac u tavu i sastružite zapečene crne komadiće koji su ostali od piletine i brašna. Kuhajte dok temeljac skoro ne ispari pa umiješajte senf. Dodajte Brzo&Fino Lagano vrhnje za kuhanje i kuhajte otprilike 1 minutu ili dok se smjesa ne zgusne.
Začinite po ukusu sa solju i biberom. Sos prelijte preko piletine i uživajte!
Šnenokle
Priprema 30 min
Kuhanje 10 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
5 jaja
10 kašika šećera
kašika gustina ili brašna
1/2 vanilin šećera
malo cimeta
Priprema:
U duboki lonac stavite Dukat trajno mlijeko da provri.
Odvojite žumance od bjelanaca. Posebno umutite 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u veoma gust snijeg.
U mlijeko stavljajte po kašiku snijega od bjelanaca, okrenite ih a drugu stranu i vadite poslije nekoliko trenutaka u posebnu činiju.
Tako radite dok ne potrošite svu masu.
Posebno umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera i kašikom gustina, i polako sipajte u proključalo mlijeko dok se sve ne zgusne.
U krem stavite vanilijin šećer. Sa kremom koji ste napravili od žumanaca prelijte šnenokle. U zdjelice stavite nekoliko šnenokli, prelijte kremom i pospite cimetom.
Savjet:
Za drugačiji ukus šnenokli možete dodati sok cijeđene narandže i rendanu koru narandže.
Akos.ba