Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – 27. dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Rižoto s gljivama i ribancem

Priprema 15 min

Kuhanje 15 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

30g Dukat maslaca 

1/2 kg gljiva, isječenih na tanke režnjeve

60g luka, sitno isjeckanog

2 kašike brašna

450 ml Dukat trajnog mlijeka 

160g Galbani mocarela sira, narendanog 

125g Sirela ribanca, narendanog 

500g riže, skuhane

so

biber

peršun, svjež, isjeckan

Priprema:

Istopite Dukat maslac u velikoj tavi. Dodajte gljive i luk. Dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte brašno. Zatim dodajte Dukat trajno mlijeko. Ostavite da se krčka na umjerenoj vatri, miješajući često, dok ne provri i dok se ne zgusne.

Sklonite sa vatre. Dodajte Galbani mocarelu i Sirela ribanac. Miješajte dok se sir ne otopi. Dodajte prethodno skuhanu, vruću rižu. Posolite i pobiberite.

Ukrasite sitno isjeckanim peršunom. Poslužite odmah.

Piletina u sosu od senfa

Priprema 5 min

Kuhanje 15 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

3 kašike brašna

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike Dukat maslaca 

4 pileća fileta

75ml pilećeg temeljca

2 kašike senfa

250ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano 

so i biber

Priprema:

Stavite brašno, so i biber u plitku posudu. Odvojite jednu kašičicu ove mješavine sa strane.

Uvaljajte piletinu u brašno. U velikoj tavi otopite Dukat maslac pa dodajte piletinu i pecite je 10 – 15 minuta, dvaput okrećući. Izvadite piletinu iz tave i dodajte kašičicu sačuvanog brašna, miješajući oko 30 sekundi.

Ulijte temeljac u tavu i sastružite zapečene crne komadiće koji su ostali od piletine i brašna. Kuhajte dok temeljac skoro ne ispari pa umiješajte senf. Dodajte Brzo&Fino Lagano vrhnje za kuhanje i kuhajte otprilike 1 minutu ili dok se smjesa ne zgusne.

Začinite po ukusu sa solju i biberom. Sos prelijte preko piletine i uživajte!

Šnenokle

Priprema 30 min

Kuhanje 10 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

5 jaja

10 kašika šećera

1/2l Dukat trajnog mlijeka 

kašika gustina ili brašna

1/2 vanilin šećera

malo cimeta

Priprema:

U duboki lonac stavite Dukat trajno mlijeko da provri.

Odvojite žumance od bjelanaca. Posebno umutite 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u veoma gust snijeg.

U mlijeko stavljajte po kašiku snijega od bjelanaca, okrenite ih a drugu stranu i vadite poslije nekoliko trenutaka u posebnu činiju.

Tako radite dok ne potrošite svu masu.

Posebno umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera i kašikom gustina, i polako sipajte u proključalo mlijeko dok se sve ne zgusne.

U krem stavite vanilijin šećer. Sa kremom koji ste napravili od žumanaca prelijte šnenokle. U zdjelice stavite nekoliko šnenokli, prelijte kremom i pospite cimetom.

 Savjet:

Za drugačiji ukus šnenokli možete dodati sok cijeđene narandže i rendanu koru narandže.

Akos.ba

Povezani članci