Dukat iftarski meni
Topa
Topa, kao nezaobilazni dio iftara, se služi neposredno prije serviranja predjela a nakon soka i hurmi.
Naziv je dobila od riječi „topiti“ jer se priprema tako što se sastojci tope na laganoj vatri. Osnovni sastojak Tope je „masnoća“, tj. maslac i kajmak u koje se dodaju sirevi po želji. Što više vrsta sireva to je topa bolja.
Uživajte u našem prijedlogu Tope!
Sastojci:
50 g Dukat maslaca
100 g Brzo&Fino milerama
100 g President kajmaka
50 g Sirela gouda
50 g Sirela dimsi
Pripreme:
U tavi rastopite maslac, mileram i kajmak i dodajte goudu i dimsi. Čim se sastojci rastope skinite sa vatre i poslužite odmah.
Savjet:
Topu pripremite neposredno prije nego što se upale kandilji te je servirajte i jedite toplu.
U topu možete dodati jaje koje ste umutili sa malo mlijeka.
Kremasta paradajz supa s rižom
Priprema
5 min
Kuhanje
25 min
Serviranja
4 porcije
Sastojci:
1 kašika Dukat maslaca
3 češnja bijelog luka, propasirana
1 glavica crvenog luka, isjeckana
1,5 kašičicu osušenog bosiljka, origana ili nekog talijanskog začina
so i biber
1 konzerva (800 ml) paradajza na kockice
250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
2 kašike brašna
500 ml Dukat trajnog mlijeka
1 šolja kuhane smeđe riže ili miješanih žitarica
1/2 kašičice šećera (opcionalno)
nasjeckani svježi vlasac
Priprema:
U velikoj posudi rastopite Dukat maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk, crveni luk, bosiljak, po 1 četvrtinu kašičice soli i bibera. Kuhajte miješajući 5 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte paradajz i povrtni ili pileći temeljac i poklopite da prokuha. Smanjite vatru na srednje i kuhajte poklopljeno 10 minuta ili dok paradajz ne bude sasvim mekan. Uklonite s vatre.
Izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom, do glatke teksture. Vratite u lonac.
Umutite brašno u mlijeko i postepeno sipajte u lonac stalno miješajući. Ubacite rižu i kuhajte na laganoj vatri, miješajući, još oko 5 minuta ili dok se supa lagano ne zgusne. Začinite šećerom (po želji), biberom i solju.
Naspite supu u zdjelice, pospite vlascem i crnim biberom, po želji.
Savjet:
U supu možete dodati i kari, ali u tom slučaju izbacite bosiljak. Dodajte 2 kašičice mljevenog đumbira i 1 kašičicu indijskog žutog karija (ili kari paste) s bijelim lukom. Zamijenite vlasac korijanderom.
- Proljetni đuveč
Priprema
15 min
Kuhanje
30 min
Serviranja
4-6 porcija
Sastojci:
4 to 6 zabataka, očišćenih
slatka dimljena paprika
so i biber
3 kašike maslinovog ulja
1 srednji luk, sitno sjeckani
3 češnja bijelog luka ili mljevenog
1 velika crvena/narandžasta paprika, kockice
1 veliki paradajz, oguljen i isječen na kockice
sitno sjeckani peršun
1 šolja tjestenine
2 1/2 šolje vode
Priprema:
Isprati pileće zabatke hladnom vodom i ukloniti suvišnu masnoću. Osušiti papirnatim ručnikom,a onda začiniti slatkom dimljenom paprikom, solju i biberom. Zagrijati maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje-jakoj vatri i peći piletinu s obje strane dok ne porumeni. Potom dodati luk, češnjak i papriku u tavu i kuhati dok ne omekša, 7 do 8 minuta.
Umiješati paradajz u kockicama i peršun, pirjati, smanjivši malo temperaturu, pokriti tavu i kuhati 10-15 minuta duže. Ukoliko je potrebno, dodati malo vode kako bi se povećala tečnost u tavi.
Koristeći probušenu kašiku, izvaditi zabatke na tanjir, zajedno s nekoliko kašika umaka. Dodati tjesteninu u tavu, zajedno sa 2 1/2 šolje vode. Pirjati, a kada setjestenina skuha, vratiti piletinu u tavu i zagrijati. Servirati uz posipanje nasjeckanog svježeg peršuna.
Savjet:
Za ovaj recept možete koristiti bilo koju sitniju tjesteninu.
- B&F kremasti kolač s jabukama
Priprema
20 min
Kuhanje
1 h
Serviranja
8 porcija
Sastojci:
310ml Brzo&Fino vrhnja za šlag
180ml javorovog sirupa ili meda
180ml smeđeg šećera
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 najmanje kašičice cimeta
prstohvat soli
60g Dukat maslaca, na sobnoj temperaturi
125g šećera
1 jaje, na sobnoj temperaturi
250ml Dukat trajnog mlijeka
250g sitno isjeckanih jabuka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite pleh ili posudu za pečenje Dukat maslacem. Širina pleha ili vatrostalne zdjele treba biti max 24cm.
Spremite umak tako što ćete u manjem loncu na srednjoj vatri kuhati Brzo&Fino vrhnje za šlag, javorov sirup i smeđi šećer, dok se šećer ne otopi. Umak ostaviti na stranu. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
U drugoj zdjeli miksajte Dukat maslac i šećer zajedno, dok smjesa ne dobije svjetliju boju. Dodajte jaja i mutite još 3 min. Nakon toga možete naizmjenično dodavati suhu smjesu, Dukat trajno mlijeko i sitno isjeckanu jabuku, dok se masa ne sjedini.
Ulijte sve u pleh ili vatrostalnu zdjelu i pecite 50-tak minuta. Ubodite čačkalicu u kolač kako biste provjerili je li pečen. Ako na čačkalici primijetite ostatke tijesta ili smjese, kolač nije gotov. Ostaviti kolač da se hladi 15-tak min.
Poslužite topli puding-kolač na tanjiru ili zdjeli i prelijate ga umakom.
Savjet:
Brzo&Fino vrhnje za šlag možete zamijeniti sa Brzo&Fino vrhnjem za kuhanje. Za promjenu okusa umaka, zamijenite javorov sirup sa medom i cimet s muškatnim oraščićem.
akos.ba