Islamske temeU Fokusu

Ramazan- još jedna šansa

Najvažnija i najvrijednija stvar koju posjedujemo jeste vrijeme. Ako imaš vremena, to znači da imaš još jednu šansu. Što automatski znači da ukoliko nemaš više vremena na svome kontu, nemaš više šanse niti prilike da opravdaš i ispuniš smisao svoga postojanja i bistvovanja na ovome svijetu.

To je posebno izraženo u onim trenutcima kada vrijeme više vrijedi. Da, postoje trenutci i vrijeme koje je vrijednije od drugog. To je vrijeme koje, ukoliko ga trošiš da bi ispunio smisao svoga postojanja, garantuje uspjeh. Uspjeh na ovome svijetu ima relativno značenje, ali uspjeh, koje podrazumijevamo ovdje jeste uspjeh kojeg Allah karakteriše uspjehom. Taj uspjeh je vječan i neprolazan.

Zato mi, kojiima je Allah dao još jednu šansu, pred sobom imamo jedan period čiju vrijednost ne možemo spoznati niti opisati.
To su ahshabi znali. Zato im je jedna od omiljenih dova bila: „Allahu dragi, daj nam da doživimo ramazan!“

Da li su znali oni koji više nemaju vremena, da će ovaj ramazan dočekati daleko od svoje porodice, daleko od svoje kuće, prijatelja, rođaka itd!?

Međutim, pored svih nabrojanih stvari, oni sigurno žude za nečim drugim- još jednom šansom.

Zato iskoristimo šansu koju nam je Allah dao, te iz ramazana izađimo jači i bolji, jer nemamo garant da ćemo ga opet dočekat.

Redakcija portala AKOS, želi vam da uistinu iskoristite ovaj mjesec, te da vam istinski ibadet postane navika.

Ramazan kerim!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button