Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Ramazan i porodica – prilika nad prilikama

U iščekivanju dolaska našeg najdražeg gosta, razmislimo o njegovim blagodatima, ali i o vrijednosti i značaju prodice, te o sreći što upravo odabrane dane provodimo u miru, sreći sa svojim najbližim.

Ramazan i porodica – prilika nad prilikama

U mubarek mjesec Ramazanu, koji je među mjesecima poput Sunca među zvijezdama, čovjek dobiva smiraj jer se dušom i tijelom predaje Uzvišenom.

Ramazan je proljeće za dušu vjernika, mjesec ibadeta, duhovnog čišćenja i uzdizanja, mjesec dobrih djela, mjesec oprosta, ali i mjesec okupljanja, obnove i jačanja veza, a upravo iftari predstavljaju vrelo snage i najljepših emocija, te su najljepši oni iftari koji se dijele sa najbližima.

Za muslimane Bosne, ali i ostatka svijeta, iftari u krugu porodice su iznimno posebni, te ih prate osjećaji koji se tek mogu doživjeti, a riječima se teško iskazuju. Mahalama i sokacima se širi najljepši miris, miris Ramazana, dok se u kućama s posebnom radošću i zadovoljstvom iščekuje zalazak sunca, kada se uz zajedničke dove završava post. Bosanski iftari imaju tradicionalni duh i ljepotu, sofre se spremaju s puno ljubavi, te u savremenom svijetu upravo ova vrsta objeda okuplja članove, koji dijele osjećaj solidarnosti, blagosti, merhameta te duhovnog zadovoljstva. Za iftarskom sofrom razlike nestaju pod zajedničkim ciljem, da ispoštenim danom budemo korak bliže Njegovom zadovoljstvu.

Mjesec Ramazan je prilika da porodica na djecu prenese duh mubarek dana, kada ih mogu poučiti vrijednostima posta, a sve to kroz zajedničke aktivnosti poput pripreme raznih kalendara, čestitki, zatim kroz druženja, a za sve lijepe postupke ih treba nagraditi. Ramazan je prilika da porodica prihvati nove rutine, te da u najljepšem ambijentu usvoji lijepe navike. Zajednički zikrovi, namazi i dove, predstavljaju duhovne aktivnosti koje razvijaju povezanost i ljubav među članovima porodice. Ramazan je prilika za darežljivost, suosjećajnost, međusobno pomaganje, prilika da se osjeti slast ispravnog vjerovanja, čistih nijetova i lijepih djela.

U iščekivanju dolaska našeg najdražeg gosta, razmislimo o njegovim blagodatima, ali i o vrijednosti i značaju prodice, te o sreći što upravo odabrane dane provodimo u miru, sreći sa svojim najbližim.

Donesimo nijet da u nadolazećem mjesecu  činimo ono što će nas približiti Milostivom, ali i nijet da zajedno sa svojom porodicom činimo ibadete koji će biti uzrokom Njegovog zadovoljstva. Sa ramazanskim obredima osvježimo svoju dušu, obnovimo svoj odnos prema Uzvišenom, odnos sa samim sobom, ali i odnose sa porodicom, prijateljima i komšijama, jer ćemo kroz zajedništvo prevazići slabosti i svoje djelovanje usmjeriti prema Svevišnjem.

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com