U FokusuVijesti iz svijeta

Rabin Dovid Weiss: Izrael mora biti ukinut da bi Jevreji služili Bogu

Piše: Admir Lisica

Jedan od najvećih kritičara odluke Donalda Trumpa o proglašenju Istočnog Jerusalema glavnim gradom Izraela je rabin Yisroel Dovid Weiss član organizacije „Natural Karta“ s sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom razgovora s novinarom Al Jazeera Balkans Harunom Karčićem u emisiji “Granice Istoka” koja je bila posvećena pitanju Jerusalema, Dovid Weiss je istakao da je glavna prepreka miru u Palestini ustvari stvaranje države Izrael. On također napominje kako su Arapi i Jevreji godinama živjeli u miru jedni pored drugih, te da nema govora o vjerskom sukobu kako neki žele da predstave trenutni konflikt između Izraelaca i Palestinaca. Stvaranjem cionističke države Jevreji su se udaljili od svog vjerskog učenja o čemu govori i rabin Dovid Weiss:

„Izrael mora biti ukinut da bi Jevreji služili Bogu“, – naglašava Weiss.

Weiss također napominje da je organizacija kojoj on pripada vjerskog karaktera te da ona u svojim javnim istupima nikada ne koristi zastave države Izraela što također dokazuje njihovo protivljenje trenutnim stanjem u Palestini.

Komentarišući odluku Donalda Trumpa o priznavanju Istočnog Jerusalema kao glavnog grada Izraela Weiss s protivljenjem odbacuje ovakvo nametnuto rješenje.

„Jerusalem ne može biti glavni grad Izraela. To nije legitimna država i kao takva ne može imati svoj glavni grad. Jerusalem je, također, Sveti grad i nadamo se da će, uz Božiju pomoć, biti oslobođen od ove okupacije, da će zajedno sa Svetom zemljom, sa cijelom Palestinom u potpunosti biti oslobođen od okupacije, – ističe Weiss.

Da je cionizam antiteza religiji svjestan je i Weiss, koji napominje da je judeizam star 3000 godina, a nacionalističko djelovanje putem cionizma stotinjak godina.

„S pojavom cionizma došli su i problemi, Izrael se treba suočiti s posljedicama cionizma i mirnim putem treba ukinuti kao relativno nova država. Moramo ukloniti prepreku miru isto kao što je učinjenu u Južnoafričkoj Republici“, završio je na kraju Weiss.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button