Brak i porodica

Psiholozi tvrde: Uspješna djeca imaju jednu zajedničku osobinu

Svi roditelji nastoje odgojiti sretno i uspješno dijete, bez obzira na to koje tehnike i stil odgoja koriste. Iako nije nimalo jednostavno znati što je dobro, a šta loše za naše dijete, stručnjaci otkrivaju kako fokusiranje na razvoj jedne osobine najbolje potiče uspjeh kod mališana. Radi se o empatiji.

Brojna istraživanja potvrđuju kako je upravo empatija karakteristika uspješne djece, ali kako je uopće možemo prepoznati? Empatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi. U razvojnoj psihologiji istraživanja pokazuju da je empatija složena te igra ključnu ulogu u cjelokupnom društvenom razvoju djeteta. I kada odrastemo, empatija je ključna za uspjeh u karijeri, ali i romantičnim vezama.

Jedan od glavnih znakova da dijete ima dobro razvijenu empatiju je sposobnost prepoznavanja tuđih emocija. Kako objašnjavaju psiholozi, empatična djeca već od najranije dobi mogu primijetiti kada neko drugi plače ili je uznemiren. Neka djeca će i sama plakati kada vide drugo dijete kako plače ili ga barem pokušati utješiti.

 
akos.ba

Povezani članci

Back to top button