Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Psiholog tvrdi: Roditelji su mnogo veći paničari nego djeca

Psiholog tvrdi: Roditelji su mnogo veći paničari nego djeca

Danas se malo vodi računa o potencijalu djeteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.

Roditelji koji shvataju djecu i njegovo školovanje kao lični projekat vjerovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima.

Slovenački klinički psiholog Aleksander Zadel ističe dva ekstrema u roditeljstvu: roditelje sa očekivanjima koji su veoma zahtjevni i pretjerano zaštitnički nastrojene roditelje koji dugoročno predstavljaju najveću opasnost po djecu, jer im ne dozvoljavaju da nauče da žive život i nose se sa teškim situacijama.

Zadel, koji je i direktor instituta za lični razvoj Korpus anima ratio, rekao je da su veći paničari roditelji, dok su mališani izdržljiviji i uglavnom školu prihvataju kao činjenicu.

“Danas su ljudi mnogo više vještački povezani nego nekada. Pod tim mislim na povezanost na društvenim mrežama, a ne na ličnu povezanost. Tamo se formiraju neki opšti stavovi, uvjerenja i očekivanja o tome kako bi škola, nastavnici i djeca trebalo da izgledaju. Na ovaj način gubi se odnos prema individualnosti , kao i prema nastavnicima i školi”, rekao je on.

Danas se malo vodi računa o potencijalu djeteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.

“To su ogromne gluposti”, rekao je Zadel i dodao da će se pritisci na dijete u smislu da će na njegov život imati uticaj ako nema najbolju ocjenu ili ako ono nije najbolje, prije ili kasnije manifestovati na djetetu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Zato su pod velikim stresom, a ne zato što je škola zahtjevna”, rekao je Zadel.

Izvor: b92

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top