Liderstvo i menadžmentOstale aktivnosti

Prva vještina liderstva – samokontrola (self management)

Prvi u nizu seminara iz ciklusa “Mladi lideri” organizovanom od strane Udruženja “Svitanje” Sarajevo, pridružene članice AKOS-a, je seminar Self-management ili upravljanje sobom kao prvom karakteristikom dobrog lidera. Seminar uz radionicu je održala psihologinja Aida Tule, autorica knjige “Arhitektura duše”.

U terminu self-management izražena je riječ self, koja se prevodi kao sebe, se, kao ego ili nefs. Pravilno rukovođen ego osobu čini poniznom (ne poniženom) to jeste, daje joj pristup ljudima i svemu stvorenom da je i druga strana jednako važna. Lider mora disciplinovati svoj ego tako da drugim ljudima kojima upravlja osigura sigurnost i povjerenje (čemu teži svaka osoba, sva tuđa ega). Biti lider ne znači ubiti ego, nego ga razumjeti i upravljati njime. Poniženje s druge strane znači pasivnost i izostanak truda.

Za pravilno razumijevanje ega potrebno je razumjeti vlastite šeme sigurnosti i navike. Za kroćenje ega, moramo spoznati kako mijenjati navike – napuštati stare šeme sigurnosti i kako se samodisciplinovati da bismo iza sebe imali rezultate svog ciljano usmjerenog djelovanja, a ne posljedice djela. Lider ima rezultate, a ne posljedice svojih djela.

Svako od nas je lider svog života. Ako spoznamo naše šeme sigurnosti i vidimo koje navike imamo, te se kroz samokontrolu usmjerimo ka pronalasku fokusa, našeg konačnog cilja sveukupnog djelovanja pa i postojanja, možemo se zvati liderom (sebe, domaćinstva, zajednice, udruženja, kompanije, države). Za to je potrebno raditi na svojoj slobodi (poniznosti) i hrabrosti.

Naredna dva seminara iz okvira ciklusa “Mladi lideri” su također usmjereni na izgradnju liderskih vještina u cilju promjene narativa kod mladih ljudi – kad izgradimo mlade ljude, gradimo i državu.

Za Akos.ba pripremila: Melisa Žigonja-Peljto

Povezani članci